További jó hír, hogy ezen munkakörökben dolgozók fizetésének emelése akár meghaladhatja az infláció mértékét is, s év végére megindulhat a reálbérek felzárkózása.

Közel húsz százalékos növekedés

A harmadik negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1855 forint volt, ami 17,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért 1579 forinthoz képest. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nagy különbségek

Mindez a Trenkwalder és a Moore Hungary közös közleményéből derül ki. A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel az elemzésében. Emellett egy érdekes földrajzi különbség is kiderült.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Jobb Budapesten melózni

Míg Észak-Magyarországon 1600 forint körül, a többi régióban 1700-1900 forint között alakul az átlagos fizikai órabér. Közép-Magyarországon és a fővárosban viszont az átlagos órabérek már meghaladták a 2500 forintot is.

Inflációs előzés

Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója ismertette, a fogyasztói árindex csökkenésének köszönhetően a béremelés üteme több mint egy év után újra előzni kezdte az inflációt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 12,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Ez még csak a kezdet

Vagyis a fizikai munkabérek reálértéke már mintegy 5 százalékkal nőtt a 12 hónappal ezelőttihez képest. Az előrejelzések alapján arra lehet számítani, hogy a következő negyedévekben tovább nő majd a fizikai dolgozók keresetének vásárlóértéke

Növekvő fizetések

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. A 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke 2023 harmadik negyedévében átlagosan 9,2 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Év végére érzékelhető javulás

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közleményben megjegyezte, hogy sok vállalkozásnál a megnövekedett költségek miatt a folyamatos működés biztosítása az elsődleges cél. A fogyasztói árindex fokozatos csökkenése mellett azonban várhatóan az év végére ebben a kategóriában is megkezdődhet a reálbérek fokozatos emelkedése.

Nagyobb lehet a béremelés

Azonban a szakemberek továbbra is az egyik legnagyobb munkaerőpiaci kockázatnak az inflációt tartják. A pénzromlás eddigi magas mértéke és a kormányzati szándék a pozitív reálbérek elérésére a vállalatokat magasabb béremelés irányába tolhatja – vélekedett az ING Bank vezető elemzője.

Javítani kell a hatékonyságon is

Virovácz Péter hozzátette, a 10 százalék körüli bérnövekedés mellett szükség lesz 2-3 százalékos hatékonyság növekedésre is a vállalatok részéről, hogy el lehessen kerülni az ár-bér spirált – olvasható a portfolio.hu cikkében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Pixabay.)