A Pest Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy orvos és asszisztense ellen, akik pénzért cserébe rendszeresen írtak fel erős nyugtatókat egy gyógyszerfüggő betegnek. A Ráckevei járás egyik településén háziorvosi feladatokat ellátó elkövető csaknem ezer alkalommal írta fel a vényköteles nyugtatót.

Pénzt ajánlottak a receptért

A vádirat szerint a Ráckevei járás egyik településén háziorvosi feladatokat ellátó elkövetőnél és asszisztensénél rendszeresen megjelent rendelési időben a körzetükbe tartozó, egyébként gyógyszerfüggő férfi elkövető és annak felesége. A férfi megkérte az orvost, hogy saját, illetve felesége nevére rendszeresen írjon fel erős nyugtató- illetve altató gyógyszereket és ezért cserébe pénzt ajánlott. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezerszer megtörtént

Az orvos, illetve tudomásával és hozzájárulásával az asszisztense 2022 januárja és 2023 április vége közötti időszakban közel 500 esetben a férfi, további majd 500 alkalommal a felesége nevére írt fel erős, vényköteles nyugtató gyógyszert. Emellett a gyógyszerfüggő elkövető azt is elérte az orvosnál ugyanebben az időszakban, hogy rokonai nevére is írjon fel ilyen gyógyszereket mintegy 1000 alkalommal, de azokat is ő vette, illetve használta fel.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A felesége is ott volt

A gyógyszerek felírásáért a férfi rendszeresen fizetett különböző összegeket az orvosnak és esetenként az asszisztensnek is. A rendeléslátogatások egy részében a gyógyszerfüggő férfit felesége is elkísérte, aki ekkor mind a megbeszélésekben mind a pénz átadásában is részt vállalt.

Hálapénzt is elfogadott

Mindezek mellett a háziorvos igazolhatóan további 7 betegétől is elfogadott hálapénzt receptfelírásért, beutalóért, orvosi vizsgálatért és igazolásért.  A Nemzeti Védelmi Szolgálat által felderített ügyben a Pest Vármegyei Főügyészség az orvos és asszisztense ellen többrendbeli, minősített vesztegetés elfogadásának bűntette, míg a gyógyszerfüggő beteg és felesége ellen üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt emelt vádat – tájékoztatott a Pest Vármegyei Főügyészség.

Munkahelyükről vitték el őket

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról októberben, hogy a munkahelyéről vittek el a Pest megyei nyomozónők egy főorvosnőt az asszisztensével. A hálapénz mozgásáról a Nemzeti Védelmi Szolgálat tette a feljelentést. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság által közölt gyanúsítás szerint a kórház főorvosa és asszisztense 10-20 ezer forintot fogadott el alkalmanként a pácienseitől. 

Megtalálták a borítékot

A rendőrök munkahelyükön lepték meg őket. A munkaidő végén rendelőbe betoppanó nyomozók átkutatták a földszinti helyiséget, s az íróasztal fiókjában heverő mappából, valamint a doktornő köpenyének zsebében lapuló borítékból bankjegyek kerültek elő, de az asszisztens asztalán is árválkodott egy tízezres.

230 ezer volt náluk

A helyszínen lefoglalt összeg meghaladta a 230 ezer forintot. A vesztegetés elfogadása bűntettével meggyanúsított nők nem tettek vallomást, és panaszt tettek a gyanúsítás ellen. Mind a ketten szabadlábon védekezhetnek.

Bukás máshol is

Ahogy írtunk róla, júliusban érték tetten az orvost, akit filmbe illő módszerekkel buktattak le, hogy rendszeresen hálapénzt fogad el a betegeitől. A főorvos a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórházban dolgozott. Amikor kiderült, mit művelt, azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól.

Eltette a borítékokat

Az orvos legalább 41 esetben tett zsebre hálapénzt tartalmazó borítékokat idén május 31-e és június 20-a között. A nyomozás során házkutatást tartottak a doktor Holt-Tisza partján található otthonában. A házkutatás alkalmával a nyomozók 37 millió forintot és 10 millió forintnyi amerikai dollárt és eurót találtak. Ezen felül arany ékszereket is lefoglaltak a bűnügyi technikusok. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videó az ügy felgöngyölítéséről

https://youtube.com/watch?v=1559HcajS-o%3Fsi%3DDQbFtIfDDuV6NSSr
Forrás:http://<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/1559HcajS-o?si=DQbFtIfDDuV6NSSr” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe> police.hu

Kiemelt kép: lefoglalt gyógyszerek. Fotó: police.hu