A magyar köztársasági elnökök rezidenciája hosszú évek óta a budai hegyekben lévő Béla király úti villa. Ebben jelenleg Novák Katalin lakik, a 444.hu azt írja, annak ellenére, hogy februárban megbukott a Fidesz egykori alelnöke, mai napig használja az állami rezidenciát. A 14 hektáros parkban található épületet Novák Katalin hivatalba lépése után közel 300 millióért újíttatta fel a magyar állam. 

Márciusban lépett hivatalba Sulyok Tamás

Novák a kegyelmi botrány okán lemondott február 10-én, utódjának az Országgyűlés február 26-án Sulyok Tamást választotta meg, aki március 5-én vette át a hivatalt. Jogszabályilag Sulyoknak kötelező lenne a rezidenciára költöznie, de nem tud, mivel az épület foglalt. A 444 május végén megkereste Novák Katalin titkárságát, mikor tervez kiköltözni, de nem válaszoltak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

A korábban kapott ingatlanban él 

Június 6-án Sulyok hivatalát is megkeresték, utána ez a válasz érkezett: „Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök és családja ugyanabban az ingatlanban élnek, amely ingatlan már köztársasági elnök úr alkotmánybírósági elnöksége alatt is rezidenciául szolgált. Nincsen szükség több, más jellegű biztonsági intézkedésre, mintha a Béla király úti rezidenciában laknának.” Korábban az Országgyűlés Hivatala azt írta,  „Novák Katalin részéről az Országgyűlés Hivatalához nem érkezett lakásigénylésre vonatkozó kérelem.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Novák Katalin februárban bukott bele a kegyelmi ügybe

Forrás: Facebook/Novák Katalin

300 milliót költött rá az állam 

Novák Katalin hivatalba lépése után közel 300 millió forintért újítatta fel a magyar állam a Béla király úti villát. A rezidencián található egy hangszigetelt zeneszoba, amihez tartozik egy függesztett kazettás álmennyezet is. Sminkszoba is van az ingatlanban, a mozihelyiséget pedig az alagsorban alakították ki. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) bemutatott részletes berendezéslistából kiderült, hogy az eszközökre fordított 35 millióból 8,1 millió forint jutott a mozi- és a sminkszoba berendezési tárgyaira.

A 14 hektáros kertet is átépítették

Forrás: ebinvest.hu

1 milliós kanapék

A kimutatás szerint két beépített mélysugárzóra 671 ezer forintot költöttek, a 3 beépített hangfalra 1,9 millió forintot, további négy beépített hangfalra 958 ezer forintot, míg egy hangáteresztő vetítővászonra 2,46 millió forintot. A végerősítő 480 ezer forintba került, de költöttek a rendelkezésre álló pénzből kanapékra (4 darab 960 ezer forintért), tükörre, babzsákra és szőnyegre is.

Milliós étkező

Az ingatlanban egy bográcsállvány 312 ezer forintba fájt, de borhűtőt is vásároltak 290 ezer forintért, zöldséghűtőt pedig 720 ezerért. A villában van egy komód is 1,6 millióért, míg könyves szekrényre 2,6 millió forintot költöttek. Az étkezőbe a magyar állam egy bruttó 2,1 millió forintba kerülő étkezőasztalt szerzett be, az ahhoz tartozó 10 darab székkel, amiket 3,4 millióért vásároltak. 

Orbán Viktor is itt élt 

A Béla király úti rezidencia egy 3 épületből álló komplexum, amelyet az ’50-es években építettek. Orbán Viktor és családja a Fidesz első kormányzása idején is az egyik épületben élt. Egyik szomszédja a szintén védett személynek számító Áder János házelnök és családja volt, másik szomszédja pedig Göncz Árpád, majd később Mádl Ferenc köztársasági elnök. Sólyom László, Schmitt Pál és Áder János is itt lakott hivatalban lévő köztársasági elnökként. Áder János után költözött be Novák Katalin, ekkor újították fel az épületet, illetve a parkot. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Béla király úti rezidencia – Forrás: ebinvest.hu