Centiken múlott, hogy nem ismétlődött meg a Hableány tragédiája a Dunán. Két turistahajó szabálytalanul előzött meg egy sétahajót, s csakis a hajókapitány gyors reakciójának hála nem történt katasztrófa. Az eset mindössze 200 méterre a történt a Hableány-tragédiájának helyszínétől.

Mindent felvett a kamera

A 250 fős sétahajó éppen a Margi híd felé tartott, a történteket pedig a fedélzeti kamera rögzítette. Az eset szerdán, a kora esti órákban történ. A felvételen jól látható, hogy a két másik, kisebb méretű 150 személyes turistákkal teli hajó előzni kezdi a sétahajót, szabáltalanul. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Centiken múlt

A képkockák tanúsága szerint az egyik távolabb haladt el előtte, ám a másik vészesen közel került hozzá, szinte majdnem nekivágódott. A végzetes ütközés gyakorlatilag pár centin múlott, csak a szabályosan haladó kapitány lélekjelenlétének volt köszönhető, hogy nem csapótak egymásba.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Teljesen ledöbbent a kapitány

A férfi – amikor meglátta, hogy felé tart a másik hajó – hátramentebe kapcsolt, amivel sikerült lefékeznie a hajót. A videót készítő hajó kapitánya, Tolnay Zoltán a TV2 Tények riportjában azt mondta, teljesen ledöbbentette, ami történt.

Ilyet még nem látott

Közel harminc éves hajózási tapasztalattal rendelkezem, még hasonlót sem láttam itt a Dunán.” – nondta, majd hozzátette, nemcsak felelőtlen, de értelmetlen is volt a manőver.

Felesleges volt

„A jobbról előzés eleve egy speciálisabb dolog, indokoltnak kell lennie, hogy miért előz valaki jobbról egy másik hajót, amikor egy alapvetően baloldali előzési procedúrák vannak”.

Nem kommunikáltak

A kapitány ezen túlmenően arról is beszél, hogy noha kötelező lenne, a másik két hajó kapitányával lehetetlen volt kommunikálni, mert nem használták a rádiót.

Engedélyköteles

„Érthetetlen az, hogy nem forgalmaztak semmiféle rádiókommunikációs beszélgetést. A hajózásban engedélyköteles, tehát a kommunikációs teher az előzni szándékozó hajón van, és ezt a megelőzendő hajónak nyugtázni vagy jóváhagynia szükséges” – mondta a riportban a kapitány.

Megrémültek a turisták

A felvételen egyébként az is jól látszik, hogy a fedélzeten tartózkodó turisták is megrémülve követik végig, hogy mi történik.

A riport itt nézhető vissza:

Három éve süllyedt el

Mint ismert, és ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is hírt adott a Hableány tragédiája is hasonló körülmények között következett be három évvel ezelőtt. Akkor a Viking Sigyn szállodahajó érte utol a tőle jóval kisebb méretű sétahajót, amit aztán maga alá gyűrt. A végzetes tragédiában 27-en haltak meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tények videorészlet