Egy 13. kerületi roma asszonyhoz hívta családja a napokban a mentőket. A család szerint a mentők, meglátva őket, már a lépcsőházból visszafordultak, és elhajtottak. A Mentőszolgálat szerint a testi épségük védelme miatt mentek ki a házból, mert életveszélyesen fenyegették, szidalmazták és megfélemlítették őket. A nőt végül egy másik mentős látta el, már rendőri kíséret mellett.

Sokáig vártak a mentőkre

Péntek délután egy gyászoló család hívott mentőt egy 13. kerületi társasházba, ahol az egyik asszony rosszul lett. A család éppen egy nemrég elhunyt rokonukra emlékezett. A rossz állapotban lévő asszony lánya azt eset után azt mondta, a mentők sokára értek oda, ezért amikor megjöttek, a lépcsőfordulóban várakozó rokonuk sürgetni kezdte őket.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Cigányokhoz nem jövünk”

 “A nagybátyám mondta, hogy siessenek, uraim, hát hol voltak ennyi ideig? Nagyon rosszul van a hölgy! Erre a mentős ránézett, és azt mondta, hogy »”Cigányokhoz mi nem jövünk”«, és visszaindult a lépcsőn lefelé – mondta az rtl.hu-nak Kwasnyi Nikolett.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Előállították a férfit

A mentősök ezután visszaszálltak a kocsiba, mire a család egyik rokona utánuk szaladt, és elállta az autó útját. Ekkor hívták a mentősök rendőrt hívtak. A BRFK szerint a férfit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt állították elő, mert agresszív, támadó magatartást tanúsított a Mentőszolgálat munkatársaival szemben.

Megszólalt a szemtanú

Egy szemtanú az RTL Híradójának azt mesélte, hogy az említett férfi ugyan tényleg odaállt az autó elé, de semmit nem csinált, csak annyi volt a célja, hogy megálljanak, és kiszálljanak, és ne tudjanak elmenni”.

Jött egy másik mentő

A nő szerint a mentő végül szirénázva hajtott el, majd pár perccel később egy másik mentőkocsi érkezett, de az már rendőri kísérettel.

Megszólalt az OMSZ

Az Országos Mentőszolgálat szerint a nőhöz riasztott mentőegység 11 perc alatt a helyszínre ért, ahol szélsőségesen és agresszíven viselkedő emberek fogadták, akik durván szidalmazták, megfélemlítették és életveszélyesen fenyegették a mentőket.

A testi épségüket védték

Ezért rádión azonnal segítséget kértek, a mentésirányító pedig, a protokollnak megfelelően, a testi épségük védelme érdekében arra utasította őket, hogy menjenek biztonságos távolságra a helyszíntől.

Feljelentést tesznek

A család ügyvédje, Barta Sándor tagadja, hogy fenyegették és szidták a mentőket, és jogi lépést terveznek.  Panaszt tesznek a mentők ellen, mert ha kiderül, hogy kellő ok nélkül tagadták meg a beteg ellátását, akkor ez akár a segítségnyújtás elmulasztásának minősített esete is lehet, ami büntetőeljárást vonhat maga után. A második mentőegység egyébként ellátta az asszonyt, kórházba is vitték. A nő azóta jobban van.

Rosszul lett a férfi

2020 januárjában, a Borsod megyei Csenyétén rosszul lett egy férfi. A 49 éves Kótai Győző egyik este a mellkasát fájlalta, de úgy volt vele, hogy biztosan csak megfázott, még egy kis teát is főzött magának. A férfi nem sokkal este hat után fürdés közben, a kádban lett rosszul, felesége próbálta valahogy kiemelni a vízből a fejét, miközben az egyik rokona a 112-t hívta. 

Bepánikoltak a hozzátartozók

A családtagok híváslistája alapján a mentők az első hívást 19 óra 9 perckor kapták, és több mint 12 percet beszéltek a hozzátartozókkal, akik egyre többen lettek, és egyre jobban pánikoltak.

Két mentő is elindult a helyszínre

Miközben az egyik rokon a keresztapja mellkasát nyomta, a diszpécser azzal nyugtatta, hogy Krasznokvajdáról és Encsről is elindítottak egy-egy mentőegységet. Addigra viszont már az 500 lelkes település fele Kótaiék házához gyűlt, és többen, egymástól függetlenül, újra és újra a segélyhívószámot hívták. 

Nem mentek be a faluba a mentősök

A falu polgármestere 19 óra 21-kor maga is felhívta a mentőket, és három percet beszélt velük. Kiss István a falu határában várakozó mentősökkel is találkozott, és bekísérte volna őket a faluba, a mentősök azonban azt mondták, „felsőbb utasításra” nem mehetnek tovább, meg kell várniuk a rendőröket.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Meghalt a beteg

Végül a polgármester autóval vitte ki az ájult beteget a mentősökhöz, azonban akkor már késő volt, a 49 éves férfi meghalt. Az eset után az ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt eljárást indított a két mentős ellen az Encsi Rendőrkapitányságon. Az Encsi Járási Ügyészség idén április 13-án bűncselekmény hiányában az eljárás megszüntetéséről döntött. 

Kiemelt kép: illusztráció