Öt éve tart a 3-as metró felújítása, a tervek szerint jövőre kell elkészülnie a teljes, 16 kilométeres szakasznak. A sajtó egy része szerint a Városháza, Karácsony Gergely vezetésével csúsztat, mert nem lesz kész időben a metró. A főpolgármester magyarázkodni kezdett, állítja félreértés az egész. Most akkor mi az igazság? Úgy tűnik a BKV-nál elcseszhettek valamit. A sztori lényege, hogy a metrót valóban átadják már 2023 márciusában, tehát az első negyedévben az utasforgalomnak, de két megállóban még nem állnak meg a szerelvények, mert azok csak májusban lesznek kész. Az első negyedévben történő utasforgalmi átadás tehát teljesül is meg nem is. Kár, hogy ezt senki sem magyarázta még el a budapestieknek.

Csúszik a felújítás?

A 3-as metró alagútjait, állomásait és biztosítóberendezéseit 40 évvel ezelőtt építették, ráfért már a 16 km-es vonalra a felújítás. Eddig szépen, az ütemtervnek megfelelően haladt a felújítás, most mégis több helyen az az információ jelent meg, hogy csúszik a 3-as metró felújítása. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Első vagy második negyedév?

A hír akkor pattant ki, amikor a BKV vezérigazgatója egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy a metróvonal felújítása 2023. második negyedévében készül el. A cég weboldalán azonban korábban nem ez szerepelt – ezt a cikkünk alján lehet megnézni. Az m3felujitas.hu oldalon korábban az állt, hogy az M3-as metróvonal utasforgalomnak történő átadása, tervezetten 2023. első negyedév, vagyis április 1-ig átadják, hiszen az első negyedév: január, február és március hónap.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nyugtat a főpolgármester

A hírre Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is reagált, megpróbálta megnyugtatni a fővárosiakat, hogy a csúszásról szóló hír egy félreértésen alapul. Sajnos a posztban nem magyarázta el a félreértést, így nem tudjuk, mire gondol, de vélhetően arra, amikor a népmesében a szegény lány vitt is ajándékot a királynak meg nem is.

Kész lesz márciusban, de utasok csak májusban használhatják

Vélhetően a félreértésre az adhatott okot, hogy a felújítás weboldalán 2023 első negyedéve úgy szerepel, mint amikor az utasok is használhatják már a metrót, most viszont a BKV-vezér azt mondta, hogy kész lesz, de az utasok csak májusban használhatják. A BKV kommunikációjába hiba csúszott.

Tavasszal biztos kész lesz

A főpolgármester politikusként nyilatkozott az időpontról és nem negyedévekről írt, hanem úgy fogalmazott, hogy „a jövő év tavaszán adható át az utasforgalomnak az M3 teljes szakasza.” Ez pedig március és május is lehet, hiszen a tavasz hivatalosan június 21-ig tart.

Levették a weboldalról a szöveget

Az m3felujitas.hu oldalról már levették azt a szöveget, amely a vonal utasforgalomnak történő első negyedéves, vagyis április 1-ig történő átadásáról szól. Helyette egy átadási menetrendet közöltek. Ez alapján az M3-as metró teljes vonalán a felújítási munkálatok befejeződnek 2023 márciusában. A jelenleg még felújítás alatt lévő hat állomás utasforgalomnak történő átadását a következők szerint tervezik.

Deák tér – Kőbánya-Kispest szakasz

2023 januárjában megnyílnának az utasok előtt a Ferenciek tere és Deák Ferenc tér állomások, így Deák Ferenc tér Kőbánya-Kispest között már metró szállítaná az utasokat. Az autóbuszos pótlás Deák Ferenc tér és Göncz Árpád városközpont között lenne.

Teljes vonalon jár a metró, de két állomáson még nem áll meg

2023 márciusában átadnánk az utasforgalomnak a Arany János utca és Nyugati pályaudvar állomásokat, valamint a Dózsa György utat már akadálymentes elérhetőséggel. Így az M3-as metró már a teljes vonalon közlekedne, a Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokon megállás nélküli áthaladással. A metrópótlás teljesen megszűnne, a Nagyvárad tér és Lehel tér állomáspótló járatokkal lenne megközelíthető.

Májusban már minden állomáson megáll a metró

2023 májusában megnyílna az utasforgalom előtt a Nagyvárad tér és Lehel tér is, ahol a korszerűsítés csak 2022 májusában kezdődött, így befejeződne az M3 metróvonal rekonstrukciója.

Elcseszett kommunikáció

Nem egyértelmű tehát, hogy csúszik, vagy sem a 3-as metró felújítása és az utasforgalomnak történő átadása. Az viszont teljesen egyértelmű, hogy valaki, akinek a kommunikáció lenne a dolga nagyon elcseszett valamit, ha egy ilyen fontos ügyben képtelen egy cég félreérthetetlenül kommunikálni. A helyzet ugyanis az, hogy tényleg átadják az utasforgalomnak márciusban, de nem teljesen, hiszen két állomáson csak áthaladnak, de nem állnak meg a szerelvények.

Roppant kínos

A főpolgármesterre nézve ciki a magyarázkodás, hiszen ismét negatív hírekkel kapcsolják össze, amire jó alapot ad a felügyelete alatt álló cég össze-vissza kommunikációja. Ha ezek után, legkésőbb 2023 májusában mégsem készülne el, és nem adnák át az utasoknak a teljesen felújított metróvonalat, az már a főpolgármesterre nézve is roppant kínos lenne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt a bejegyzést már levették az m3felujitas.hu oldalról

Kiemelt kép: Az M3-as metró felújítása az Ecseri útnál – Forrás: MTI/Máthé Zoltán