A kormányzati negyednek megálmodott területre kerül a Fővárosi Nagycirkusz új épülete. A kormány döntése értelmében a nagy tradíciójú magyar cirkuszművészet a Nyugati pályaudvar mellett kap helyet.

A Liget Budapest projekt részeként megvalósuló Nemzeti Cirkuszművészeti Központ elkészültéig jelenlegi helyén, a Városligetben, az állatkert szomszédságában működik az intézmény.

A kormány döntése értelmében ötször akkora területen, mint ahol most áll, kétszer akkora méretben, mint amit most látunk, egy nemzeti cirkuszművészeti központ épül – jelentette be az egyik előadás végén Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára a Fővárosi Nagycirkuszmanézsában – írja a Magyar Nemzet.

A cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos hozzátette: Budapest egyik legértékesebb területén, a Nyugati pályaudvar mellett kezdődik majd el a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ építése, amely méretében és színvonalában méltó otthona lesz a világhírű magyar cirkuszművészetnek.

A színházi szakember arról is beszélt, hogy a központ nemcsak cirkusz, hanem iskola, múzeum és kutatóközpont is lesz. Az új épület átadásáig a nagycirkusz zavartalanul üzemelhet jelenlegi helyén, a Városligetben.

A beruházás megvalósításáról szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg. A központot a Liget Budapest projekt részeként, a Nyugati pályaudvar mellett, a vasúti vágányok, az Eiffel tér, a Podmaniczky utca és a Ferdinánd híd által határolt területen építik fel, ott, ahová a Gyurcsány-kormány idején a dugába dőlt új kormányzati negyedet tervezték.

A kabinet döntése értelmében a Zuglóban és Cinkotán lévő cirkuszi létesítmények megmaradhatnak, azokat felújítják, mivel egyes kiszolgálófunkciók továbbra is a célra jelenleg használt helyeken működnek majd.

A Liget Budapest projekt megvalósításáról szóló kormányhatározat döntött a Fővárosi Nagycirkusz új épületének megvalósításáról. A kormány két évvel később úgy határozott, hogy új helyen kell felépíteni a komplexumot.

Fekete Péter, a cirkusz akkori igazgatója, a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos a Magyar Időknek már 2015 októberében azt mondta: egy Nyugati pályaudvar melletti helyszín megfelelne a fő kívánalmaknak, hiszen a 4-es, 6-os villamosról is jól látható, megfelelő nagyságú területet tudnának kialakítani rajta a jövőbeli cirkuszművészeti központnak.

Kiemelt kép: Colorado cirkusz – Forrás: pilisanyu.hu