Nem minden szállásadónak elegendő a határátlépésnél megfelelő Covid-igazolás. Egyes szállodákban mást kérnek, aztán jön a meglepetés: “nem tudjuk így önöket fogadni.” Összeállítottuk, hogy a magyarok top 10 kedvelt célországába pillanatnyilag milyen Covid-igazolással lehet bejutni. Ökölszabály: nyugaton csak a nyugati vakcinákat fogadják el, aki kínai vagy orosz oltással utazna tesztet kell csináltatnia. Jó hír azonban, hogy a legtöbb autóval elérhető tengerpartra a szputnyikosok és a sinopharmosok is gond nélkül mehetnek.

Top 10 kedvelt célország

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyarok legkedveltebb 10 többnapos utazási célpontja 2019-ban, a Covid előtt ezek az országok voltak: Németország, Ausztria, Románia, Szlovákia, Olaszország, Csehország, Horvátország, Szerbia, Görögország, Ukrajna. Nézzük hogyan lehet most ezekbe az országokba beutazni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok magyar vakarhatja a fejét

Nekünk, magyaroknak speciális a helyzetünk, ugyanis több százezer honfitársunkat nem EU-s beszerzésből származó orosz és kínai vakcinával oltották be, amelyeket több országban sem fogadnak el védettségi feltételként.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Válogatósak nyugaton és északon

Nem fogadják el az orosz és a kínai vakcinát Lengyelországban és Németországban, míg Ausztriában vagy Spanyolországban csak az orosz Szputnyikra mondott nemet a kormány. Az európai gyógyszerhatóság által elfogadott vakcinákkal oltottak a legtöbb országban a második dózis beadása utáni 14. naptól számítanak védettnek.

Tesztet kérnek nyugaton

Különböző módokon, például negatív PCR-teszttel ezekbe az országokba is simán beutazhatunk, ám továbbra is bizonytalanságot okoz, hogy ha át is jutottunk a határon, nem utasítanak-e el bennünket egy szállodában vagy múzeumban, ha a Szputnyik V vagy a kínai oltás nevét látják az oltási igazolásunkon – írja az Index.

Keménykedő szállodák

Az Ausztriában járt magyaroktól a közelmúltban több alkalommal is jött olyan jelzés, hogy az országba ugyan be tudtak lépni, de a szállodában például szigorúbb Covid-szabályozással szembesültek, mint a határon, és emiatt más szálláshelyet kellett lefoglalniuk.

Eltérhet a helyi szabályozás az országostól

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke elmondta ha utazunk, bizony készülnünk kell rá, hogy van minden országban egy egységes, a turisták védettségét előíró szabályozás, ám helyben a különböző turisztikai szolgáltatók és kulturális helyszínek ettől eltérhetnek és időnként el is térnek.

Indulás előtt kérdezzük meg a szállásadót

Ez azt jelenti, hogy foglaláskor mindenképpen írjunk pár sort a szállodának és kérdezzünk rá arra, hogy elfogadják-e a magyar védettségi igazolást, vagy sem. Így elkerülhető, hogy bejelentkezéskor kellemetlen meglepetések érjenek minket.

Orosz és kínai oltás

Ha a szputnyikos és a sinopharmos szempontjából nézzük a listát, Romániába korlátozások nélkül mehetünk, a külügyminisztérium kétoldalú megállapodásai alapján pedig az összes hazai vakcinát elfogadják megfelelő védettségként Csehországban, Horvátországban, Szerbiában, Macedóniában, Görögországban, Szlovákiában és Ukrajnában. Ám ezek közül akad több olyan ország is, ahol a magyar védettségi igazolvány mellett egyéb dokumentumot, például regisztrációt, biztosítást, papíralapú oltási igazolványt is fel kell mutatni.

Itt nem fogadják el az orosz és kínait

Ausztriába, Németországba és a lengyelekhez Sputnyikkal ne is induljunk, csa akkor, ha megszerveztük magunknak a határátlépés előtti 48 órában az angol nyelven kiadott PCR vagy 72 órás antigén tesztet. Olaszországba törénő belépéskor mindenkitől kérnek tesztet, teljesen mindegy, mivel oltották be.

Tengerpartokra könnyen utazhatunk

Jó hír, hogy az autóval elérhető kedvelt tengerparti célpontokra, Horvátországba, Szlovéniába, Görögországba, Törökországba, Bulgáriába simán beutazhatunk Sputnyikkal és kínai vakcinával is.

Utazás Görögországba

Akik Görögországba indulnak, nem kell aggódniuk a szerb, macedón és a görög határátlépéstől. A magyar kormány államközi egyezményei alapján ezek az országok elfogadják az orosz és a kínai oltást is. Arra kell csak figyelni, hogy a háziorvostól kérni kell angol nyelvű oltási igazolást. Fontos, hogy az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form kitöltése. Ezt ide kattintva lehet elérni.

Covid-biztosítás

Július 11-től Romániába, Bulgáriába és Ukrajnába is simán beléphetünk kínai és orosz oltással, elegendő a háziorvos által kiadott angol nyelvű vakcinaigazolvány. Ukrajnában a határátlépéskor covid-biztosítást kell kötni.

Csak nyugati vakcinával vagy teszttel

Akik Franciaországba, Spanyolországba vagy általában Nyugat-Európába utaznak arra kell készülniük, hogy nyugati oltással beléphetnek, keletivel nem, csak akkor, ha 24 óránál nem régebbi PCR vagy antigénteszttel rendelkeznek a határátlépéskor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tengerpart Görögországban – Fotó: LikeNews International