Dunakeszi kertvárosi részén egyre több ott élőt zavar a nagyfeszültségű távvezeték. A minap egy csoport alakult azért, hogy megsiettessék a zavaró kábelek eltűntetését.

Látogatószám rekordot döntött a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál szeptemberben! Köszönjük, hogy sok százezren olvastok minket! Hirdetőknek itt az ajánlatunk.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

2 km nagyfeszültség a házak felett

Dunakeszi kertvárosi részén oszlopokon álló magasfeszültségű távvezeték ível át. A két kilométer hosszan futó építmény a múltból maradt ránk, az utóbbi évtized városfejlesztési terveiben kiemelt helyen szerepelt a megszüntetése, pontosabban: egy földkábellel való helyettesítése, ez eddig mégis elmaradt – írja a kezdeményezés vezetője Bálint András a Facebookon.

Mint írja: A tartóoszlopok néhol a parkban, az utcán, vagy akár lakóházak telkén állnak, a lakóterületre belógó vezetékei miatt a közelében más vezeték például internet, más elektromos hálózat, vagy magasabb fák nem lehetnek. Elsősorban a Duna-part, a Révdűlő és Malomárok sínyli meg a vezetéket.

Eljött az idő, hogy az érintett lakók és a Duna-partot látogatók együttesen is kifejezzék igényüket arra, hogy a távvezetéket a föld alá süllyesszék. Kérjük együtt: temessük végre el a nagyfeszültségű távvezetéket – írja.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál kérdésére a csoportot létrehozó Bálint András elmondta, hogy ő is ott lakik a környéken, ezért is zavarja a vezeték, ugyanakkor nem tart annak esetleges káros hatásaitól.

Nagyfeszültségű vezeték Dunakeszi felett

Nagyon sokba kerülhet az átalakítás

Egy hozzászóló szerint a vezeték az Elmű Hálózati Kft tulajdonában, engedélyezésében, üzemeltetése alatt áll. A földbe süllyesztés költsége rendszerenként olyan 100 millió forint/km, ezeken az oszlopokon két rendszer fut, tehát 200 millió/km az alapköltsége, ehhez az egyéb kiadások nincsenek hozzászámolva.

Nagyfeszültségű vezeték Dunakeszi felett

Egészségkárosító hatása is lehet

A Magyar Nemzet korábbi cikke szerint a British Medical Journal-ban megjelent írás szerint van egészségkárosító hatása a nagyfeszültségű távvezetékeknek. Megállapították: a vezetéktől 200 méternyi távolságra lakó gyermekek körében 69 százalékkal nagyobb az akut limfoid leukémia kockázata.

Figyelmeztető tábla Dunakeszinél

Mi lehet a magyarázat? Egyesek feltételezik, hogy az elektromágneses mezőben ionizálódó levegőmolekulák a légutakba kerülve szabadgyökök képződését váltják ki. Más megfigyelések szerint az elektromágneses mező hatására a vastartalmú molekulák sejten belüli mozgása változik meg és idéz elő sejtkárosodást. Az is ismert, hogy a kis frekvenciájú elektromágneses mezők a sejtciklust befolyásolják, illetve gátolhatják az immunrendszer működését. Azt is felvetették, hogy a távvezetékek a világűrből érkező kozmikus sugárzást koncentrálják környezetükben.

Nagyfeszültségű vezeték Dunakeszi felett

Budafokon is ügy volt a nagyfeszültségű vezetékekből

„A magasfeszültségű vezeték alatt tartós tartózkodás nem javasolt” – áll a budafoki önkormányzat érvényes szabályozási tervében. Csaknem 20 lakóház vagy nyaraló van a 120-220 ezer voltos vezetékek alatt. Bár a kábelek már a Rózsavölgy felett feszültek, amikor a környék benépesült, sok lakó csak nemrégiben eszmélt rá, milyen veszélynek lehet kitéve. Félnek a leukémiától. Az érintett lakók nyugtalanok, pedig a szakemberek szerint csak hozzáérni nem szabad a 220 ezer volthoz.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt Boros Norbert, az Elektromos Művek korábbi szóvivője azt mondta a budafokiaknak, hogy nincs szükség a vezetékek föld alá vitelére, mert a mélyben is ugyanolyan a hatásuk, mint a légvezetékeknek. „Hozzánk csak a 120 ezer voltos vezeték tartozik, az ennél nagyobb feszültségű az országos alaphálózat része, a Magyar Villamos Művek üzemelteti. Biztos azonban, hogy mindkét vezeték a nemzetközi előírásoknak megfelelően épült” – mondta a szóvivő. Szerinte nem szerencsés, ha a vezetékek alá adnak építési engedélyt, mert a tartóoszlopok környékén irtani kell a növényzetet és a vezeték karbantartására is kell a hely.

Nagyfeszültségű vezeték Dunakeszi felett

Elszállhatnak az ingatlanárak

Dunakeszin mindenesetre most ismét ügy lesz a nagyfeszültségű vezetékekből. A látványuk valóban nem szép, a fotókon is látszik, hogy finoman szólva sem mindennapos, hogy az utca valójában a távvezetéket tartó oszlopok alatt van, a kábelek pedig közel az épületekhez.

Ha a kezdeményezés sikerrel jár és hosszú évtizedek után sikerül eltüntetni a csúcsa és egyesek szerint félelmetes vezetékeket Dunakesziről, a környékbeli ma sem olcsó ingatlanárak az egekbe szöknek, így az ott élők duplán jól járhatnak.

Kiemelt kép: Magasfeszültségű távvezeték Dunakeszin – Forrás: Facebook/ Dunakeszi nagyfeszültségű távvezeték eltemetése csoport, cikkfotók: BudaPestkörnyéke.hu