Szigorítja a szülészeti rendjét a Szent Imre kórház. Az intézmény azt írja, ezentúl csak műszakon belül szülésznőt választani. Az intézkedést azért hozták, mert szerintük annyian akarnak náluk szülni, hogy ez már veszélyezteti a betegellátást. Szeptember közepén ez az osztály állt le egy egész hétvégére orvos- és szakdolgozóhiány miatt.

Megszűnik a szülésznőválasztás

„A vajúdás és szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük” – írja Facebook-oldalán a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórház. Az intézmény szerint erre azért volt szükség, mert nagyon megszaporodott az úgynevezett területen kívüli szülések száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szülésfelkészítés

Azt írják, a fogadott szülésznő intézménye az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerint 2021 januárja óta a Szent Imrében sem működik. Viszont lehetőség volt arra, hogy a várandósok egyéni vagy kiscsoportos szülésfelkészítésen vegyenek részt, ilyenkor a felkészítést végző szülésznő a vajúdás és szülés kísérésében is részt vehetett.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sokan akarnak szülni

Ezzel állhat összefüggésben a kórház vezetése szerint, hogy „a területen kívüli, csak a szülés idejére ideiglenesen bejelentkezett szülések száma elképesztő módon emelkedett”, ami már „veszélyezteti a biztonságos szülészeti ellátást”.

Szolgálatban lévő szülésznők

A kórház azt írja: „a szabad szülésznőválasztást úgy tudjuk biztosítani, hogy a szolgálatban lévő szülésznők közül a kismama kiválasztja azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt”.

Új kismamákat már nem fogadnak

„A jelenleg még gondozásunk alatt álló, területi ellátási kötelezettségünk alá nem eső kismamák gyermeküket intézményünkben hozhatják világra” – áll a közlemény végén.

Szívnak a kismamák

„Szuper, hogy ezzel azok a kismamák szívnak, akik területileg ide tartoznak és szerettek volna a választott szülésznőjükkel szülni. (Sokaknak fontos ez a bizalmi kapcsolat. Ismerős arc, korábbi találkozások.) Miért nem lehetett a területileg ide tartozó védőnőhöz kötni az ellátást? Úgy sem ide jár védőnőhöz, aki a szülés miatt jelentkezik át” – írta egy felháborodott kismama.

SOS döntés

„Szuper, köszönjük ezt a sebtében meghozott SOS megoldást. Csodálatos érzés lehet ezzel szembesülnie a november 1-re kiírt kismamának, így a terhessége 38. hetében, hogy az eddig a szülésznőjével hónapok óta épülő bizalmi kapcsolat most mehet a kukába és csupán a vak szerencsén múlik kinél születik a gyereke. A GYEREKE! Jómagam “csak” a 34. hétben vagyok, november végi terminussal, de ez most nem kis gyomros volt. Legalább egy kis átfutási időt adhattak volna a dolognak…” – írta egy másik kismama.

Leállt az ellátás

Szeptemberben egy egész hétvégére bezárt a Szent Imre kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya. A kórház azt javasolta a kismamáknak akkor, hogy akik náluk szültek volna a szeptember 16-i hétvégén, azok menjenek más intézménybe. A hvg.hu akkor azt írta, hogy orvos és szakdolgozó hiány miatt állt le az ellátás.

Legnagyobb forgalmú szülészet

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban működik Budapest egyik legnagyobb forgalmú szülészeti osztálya. 2020 óta évente kétszer szülésfelkészítő eladássorozatot tartanak a kismamáknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szent Imre Oktatókórház – Forrás: szentimre.hu