Az árak már nem emelkednek Csepelen és a tőle délre fekvő, a városhatáron kívül eső településeken. A legnagyobb igény errefelé is a panellakások iránt mutatkozik, de 14 millióért már takaros házikót is lehet vásárolni.

Míg néhány hónappal korábban még kapkodtak a vevők a csepeli sétányokon található két, két és félszobás téglaépítésű lakásokért – melyek ára most 24-26 millió forint között alakul -, mára érezhetően csökkent irántuk a kereslet – tájékoztatta a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője.

Az átlagos, két és fél szobás panellakások 22-24 millió forintért kelnek el Csepelen, és az igény mindenféle méret és elosztás iránt érzékelhető: keresik a másfél, a kettő és a két és félszobás lakásokat is.

Az ingatlanközvetítő szerint hektikusnak mondható piac, előfordul, hogy egy jó áron kínált panellakásra bizonyos időszakokban nincs kereslet. Októberben például visszaesett a forgalom, míg előtte meglehetősen stabilan alakult, illetve novemberben újra erőteljesebbé vált.

A panelek mellett még az olcsóbb árkategóriákba tartozó ingatlanok iránt mutatkozik jelentősebb érdeklődés: ilyenek például a Csepel-Háros részen található kis házak, melyeket  14-17 millió forintért kínálnak. Ezeknél azonban figyelembe kell venni, hogy zártkerti ingatlanokról van szó, ezért nem vehető fel rájuk hitel.

A felkapottnak számító királyerdei részen található, nagyobb értékű, 50-60 millió forintos házak iránt jóval szerényebb a kereslet. Pedig ezen az áron valóban jó állapotú, modern kivitelű, szép ingatlanokat kínálnak.

Mérsékeltebb árak jellemzők a városhatáron kívül: minél inkább távolodunk Budapesttől, annál olcsóbb településekkel találkozunk. Délegyházán például erős a kereslet az újépítésű családi házak, ikerházak iránt, hiszen errefelé már 30 millió forintért is hozzájuthatunk egy-egy ilyen ingatlanhoz.

Egyre több az új parcellázás Délegyházán, hiszen könnyen el tudják adni a vállalkozók az itt épülő ingatlanokat. Ugyanez a kategória Szigetszentmiklóson már 30-40 millió forint közötti áron kapható, és szerényebb is irántuk az érdeklődés.

Szigetszentmiklóson inkább a használt ingatlanok vonzzák a vevőket, mivel ezek ára 25-30 millió forint között mozog. Ennél olcsóbban csak a kertvárosi, úgynevezett Bucka-részen juthatnak családi házhoz: 22-25 millióért találhatnak 70-80 négyzetméteres ingatlanokat, ezekre azonban néhány milliót még rá kell költeni.

A kétszobás lakások – például a Thököly lakótelepen lévők – ára 15 millió forintnál indul, és jelentős részüket befektetők veszik meg, akik kiadásra vásárolnak. Ennek oka, hogy nagyon könnyen bérbe lehet itt adni a lakásokat, egyértelműen a keresleti piac jellemző, és az érdeklődők a másfél szobás lakástól a nagy családi házakig szinte mindent kivesznek.

Ami az árakat illeti, egészen kis lakásokat már 50 ezer forinttól lehet bérelni, míg jó állapotú, közepes méretű lakásokat 60-80 ezer forintért. A családi házak havi bérleti díja 120-150 ezer forint között alakul, de egy nagyméretű luxuslakás is bérlőre talál 250 ezer forintért. Csepelen az előbb említett árért, tehát 70-80 ezer forintért, legfeljebb házrészt vehetünk ki.

Kiemelt kép: illusztráció