Csodálatos idő fogadja az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 174. évfordulója alkalmából az ünneplőket. Budapesten a családi programok mellett két nagy esemény, a 14 órakor kezdődő Békemenet és a 15 órakor startoló ellenzéki nagygyűlése közül lehet választani.

Békemenet

Számos ünnepi rendezvényt tartanak ma az 1848–49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 174. évfordulója alkalmából. A kormánypárti Békemenet 14 órakor indul a Margit híd budai hídfőjétől, Orbán Viktor várhatóan 15 óra körül a Parlament előtt mondja el ünnepi beszédét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ellenzéki gyűlés

Az ellenzéki pártok is nagygyűlést tartanak a nemzeti ünnepen. A közös listát állító ellenzéki pártok rendezvénye 15-kor kezdődik a Műegyetem rakparton.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Családi programok

Az idén „Éljen a magyar szabadság!” mottóval meghirdetett központi rendezvények reggel 9 órakor kezdődtek a Parlament előtti Kossuth téren a hagyományos zászlófelvonással. Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban. A Várkert Bazár és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is egész napos programokkal várja a családokat.

Ingyenes kiállítások

Továbbá a nap folyamán ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást is a Déli Palotákban, valamint a pénteken megnyílt Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító Lészen ágyú című tárlatot.

Forgalomkorlátozások

Az ünnepi rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani ma Budapesten; a lezárások módosítják a közösségi közlekedést is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a lezárások a 2., a 3., az 5., a 6., a 7., a 11. és a 13. kerületet érintik.

Lezárják a Bródy Sándor utcát

Ma nem lehet behajtani a Bródy Sándor utcába a Pollack Mihály tér és a Múzeum körút között, a Múzeum utcába, az Ötpacsirta utcába és a Pollack Mihály térre. Lezárják az Árpád fejedelem útját a Szépvölgyi út és a Margit híd között, a Pacsirtamező utcát, a Lajos utcát a Pacsirtamező utca és az Árpád fejedelem útja között, a Bem felső rakpartot a Bem tér és a Margit híd között.

Kossuth tér környékén sem lehet autóval közlekedni

Szintén lezárják az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és a Kodály körönd között, a Váci utat a Nyugati tér és a Ferdinánd híd között, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat és a Műegyetem felső rakpart egy szakaszát. Szakaszosan és időszakosan zárják le az Alkotmány utcát, a Garibaldi utcát, az Akadémia utcát, a Szalay utcát, a Balassi Bálint utcát, a Széchenyi felső rakpartot a Kossuth tér és a Jászai Mari tér között és a Honvéd utcát.

Lezárások a Nyugatinál

Szintén szakaszosan zárják majd le a Bem felső rakpart–Gyóni Géza tér–Lipthay utca–Margit körút–Margit híd–Szent István körút–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca-útvonalat, valamint a Március 15. tér–Petőfi tér–Belgrád felső rakpart–Fővám tér–Szabadság híd–Szent Gellért tér–Budafoki út–Bertalan Lajos utca–Műegyetem felső rakpart-útvonalat.

Nem járnak végig a 2-es villamosok

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a Kossuth Lajos téri rendezvények miatt a 2-es és 2M villamosok dél felől csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek.

Lezárják a Margit hidat

Vonulásos rendezvény miatt várhatóan 12.00 és 15.30 közötti időszakban lezárják a Margit hidat és a Szent István körutat, ezért a 4-es és a 6-os villamosok a dél-budai végállomások és az Oktogon között közlekednek. A budai fonódó villamosok délről a Széll Kálmán térig (17-es) és a Batthyány térig (19-es, 41-es), északról a Szent Lukács Gyógyfürdőig járnak.

A Bajcsy jelentős része is zárva lesz

Várhatóan 12 és 18 óra között részlegesen lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utat a Váci út és az Andrássy út között, ezért Dél-Pest felől az M3-as metrópótló a Deák Ferenc térig közlekedik, észak felől pedig az Oktogonig.

Szabadság híd is zárva lesz

Várhatóan 13 és 15 óra között, szintén vonulásos rendezvény miatt a Március 15. tér és a Szent Gellért tér közötti szakaszon (a Műegyetem rakparton várhatóan 20 óráig) kell korlátozásokra számítani: a 47-es és a 49-es villamosok a Szabadság híd lezárásának idején a Deák Ferenc tér helyett a Batthyány térig járnak.

Metró és villamos

A BKK a kötöttpályás közlekedési eszközök, különösen a megszokottnál sűrűbben közlekedő 2-es és 4-es metró, valamint a szintén gyakrabban induló 2-es, 4-es és 6-os villamosok használatát javasolja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Illyés Tibot