Elképzelni sem lehet mit élhettek át azok az emberek, nagymamák, anyukák, és a hatéves kislány, akikkel mindössze hét másodperc alatt elsüllyedt a Hableány nevű sétahajó szerda este a Margit hídnál.

A 98 szobás szállodahajó gyakorlatilag bedarálta az elé került kishajót. A pocsék időjárás miatt sokan a hajó belső részében utaztak, ők lehetnek azok, akik még nem kerültek elő. Sajnos nem kétséges, hogy már nem élnek, a haláluk pedig felfoghatatlanul kegyetlen körülmények között történt.

Nagy csattanás, már borult is a hajó, a benne utazók vélhetően össze-vissza repültek a belső részében, csontjaik törhettek, a következő másodpercben pedig elárasztotta őket a jéghideg, 10 fokos víz. A hajóban tartózkodók percekig vívhatták haláltusájukat a sötét, dermesztő vízben, sokkos állapotban, míg végül beállt a végleges néma csönd, a hideg halál.

A dél-koreai sajtóban egymás után szólalnak meg az áldozatok hozzátartozói. Kiderült, hogy baráti társaságok, testvérek, az édesanyjával és a nagyszüleivel utazó kislány is az áldozatok között van.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred AM-31 Dunaújváros hajója részt vesz a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó állapotának vizsgálatában a Margit híd alatt 2019. május 30-án.  MTI/Mohai Balázs

Csak tapogatózni tudnak a búvárok

Az ipari búvár elmondta, a Duna jelenleg is árad, s az előrejelzések szerint ez még akár jövő keddig is így maradhat. Jelenleg a Duna vízszintje két méterrel magasabb annál a megengedett mértéknél, amiben még dolgozhatnak a szakemberek.

A nagyon erős sodrás és víznyomás a búvárok számára életveszélyes körülményeket teremtenek, ezért ilyenkor meg sem próbálják a leereszkedést.

Többnyire egyébként egy pontonhoz rögzítik magukat a búvárok (ezért van a helyszínen a honvédség pontoneleme), majd a fenéken kúszva közelítik meg a roncsot. A látótávolság a Dunában még alacsonyabb vízállás esetén is nulla, ezért csak tapogatózni tudnak a szakemberek.

A búvárok feladata ilyenkor, hogy felmérjék a roncs pontos helyét és rögzítsék azokat a drótköteleket, amelyekkel majd kiemelik a hajótestet – mondta Sopronyi Richárd, hozzátéve, a szakemberek ilyenkor csak kívül dolgoznak, hiszen nagyon kockázatos lenne bemenni egy sérült hajóba.

A művelet sikeréhez legalább négy-öt ember munkájára van szükség, közülük csak egy fő a búvár, míg a többiek segítők, illetve irányítók.

A konkrét üggyel kapcsolatban megjegyezte, vélhetően nagyon gyorsan süllyedt a folyóba a sétahajó, így azoknak, akik nem a fedélzeten tartózkodtak, valószínűleg esélyük sem volt kijutni.

Úszódaru a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 30-án. MTI/Kovács Tamás

Elhúzódó kutatás várható

A keresést nehezíti a magas, továbbra is emelkedő vízállás, a folyó nagyon erős sodrása, és rosszak a látási viszonyok. A közlemény szerint minél alacsonyabb a vízhőmérséklet, annál gyorsabban hűl ki az emberi test és annál később kerül a víz felszínére.

A kutatás szempontjából az is meghatározó, hogy a bajba jutott ember hol esett a folyóba: amennyiben a sodorvonalban került a vízbe, akkor rövid idő alatt nagy távolságot tehet meg. Azok, akik a süllyedéskor a hajótestben rekedtek vagy az alá szorultak, csak annak kiemelését követően kerülhetnek elő.

BPK, MTI, Fotók: MTI