A BudapestKörnyéke is megírta, 989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 48 757-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1211-re emelkedett, 14 637-en pedig már meggyógyultak.

Egyre több a fiatal beteg

Az aktív fertőzöttek száma 32 909. Az aktív fertőzöttek 30%-a, az elhunytak 40%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 1960 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. Ezt követően tartotta meg az operatív törzs a szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol kiderült, hogy egyre több a 40 és 49 év közötti, illetve 65 év feletti koronavírus-fertőzött.

Ezt mondta Müller

Müller Cecília a 41. és 42. hét járványügyi adatait összehasonlítva elmondta: eltolódott a korosztályok érintettsége, a 42. héten a 40 és 49 év közöttiek aránya már közel 20 százaléka volt az összes fertőzöttnek, ezzel kicsit meghaladta a 20 és 29 év közötti fertőzöttek arányát.

Nőtt a 65 éven felüliek érintettsége

A 65 éven felüliek érintettsége is nőtt. A fertőzöttek átlagéletkora 44,4 – mondta. Megjegyezte: a gyerekek érintettsége továbbra is alacsony, 4,6 százalék. Müller Cecília közölte: a járvány második hullámában az egész világon, így Európa-szerte is nagyon magas a megbetegedések száma, és ennek következtében az elhunytak száma is.

A tisztifőorvos elmondta, hogy az őszi szünetben fertőtlenítő takarítást végeznek az iskolákban.

Azokban az intézményekben, ahol több koronavírusos megbetegedés is volt, a honvédség is segít – tette hozzá.

A 2020.10.20-i sajtótájékoztató itt nézhető vissza:

Fertőtlenítésre hivatkozva próbálnak ismeretlenek lakóházakba bejutni

Fertőtlenítésre hivatkozva próbálnak fehérbe öltözött ismeretlenek lakóházakba bejutni – figyelmeztetett a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: ilyen tevékenységről az önkormányzat előzetes értesítést küld.

Kiss Róbert alezredes hozzátette

A járási, illetve a kerületi tisztifőorvos rendelkezik a fertőzött terület, tömegközlekedési eszköz, lakóház fertőtlenítéséről, amelyet magáningatlanok esetében kizárólag szükség szerint rendelnek el, például árvizek után. A fertőtlenítési feladatot a tisztifőorvos egyezteti az önkormányzattal, amely előzetesen értesíti az érintettet a mentesítés időpontjáról – mondta.

EZT MÁR OLVASTAD?

Elkapta a koronavírust Dunakeszi polgármestere, egymás után fertőződnek meg a politikusok | BudaPestkörnyéke.hu

„Elővigyázatosságból csináltattam egy PCR-tesztet. Bár tünetmentes vagyok, az eredmény pozitív lett, így a járványügyi előírásokat betartva otthonról dolgozom – írja Dióssi Csaba Facebook-oldalán. Korábban Dunakeszi polgármestere már volt karanténban, akkor nem kapta el a fertőzést. Egy közösségi rendezvényen vett részt még augusztusban és ott találtak valakit, aki fertőzött volt.

Erre kérik az embereket

Kiemelte: azt kérik, ha ismeretlenek fertőtlenítési feladatra jelentkeznek, és előzőleg a települési önkormányzat nem küldött erről értesítést, az állampolgárok vegyék fel a kapcsolatot a járványügyi hatósággal vagy az önkormányzattal.

Védelmi intézkedések

Kiss Róbert elmondta: hétfőn a védelmi intézkedések megszegése miatt 35 esetben intézkedtek, ebből hétszer azért, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot, 28 esetben pedig azért, mert az üzletben, vendéglátóhelyen vagy más közintézményben nem tartották be a védelmi intézkedéseket.

Kiemelt kép: Müller Cecília