Az 5. kerületi önkormányzat sem szeretné, ha a kerületében helyeznék el karanténba a hajléktalanokat. A főpolgármester ugyanis úgy döntött, hogy a Városházán alakítanak ki fedél nélküliek részére egy karanténrészt.

„A Belváros Önkormányzata megdöbbenéssel fogadta az újságokban megjelent azon hírt, hogy Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere az V. kerületben előzetes egyeztetés nélkül, a belvárosiak véleményének teljes figyelmen kívül hagyásával tervez hajléktalanszállót kialakítani” – írja közleményében a Belvárosi Önkormányzat.

Az ügy előzménye, hogy Karácsony Gergely úgy döntött, hogy egy fővárosi tulajdonú csepeli ingatlanba helyezik el azokat a hajléktalanokat, akik vállalják, hogy karanténba vonulnak. Miután Csepel vezetése nem tetszését fejezte ki, ezután döntött úgy a főpolgármester, hogy a Városháza egyik szárnyába alakítják ki a hajléktalanok számára a karanténhelységeket. Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt részletesen.

Mivel a Városháza Gerlóczy utcai épülete az 5. kerületben, emiatt reagált a Belváros Önkormányzata a döntésre.

Közleményükben azt írják: “Jelen esetben ez azt jelenti, hogy Karácsony Gergely nem szolidáris az egyes kerületek lakóival szemben és nem tartja be az állampolgároknak tett ígéretét, miszerint minden fontos kérdésben egyeztetést kezdeményez”.

Az önkormányzat szerint veszélyhelyzetben minden kerület lakói számára egészségügyi kockázatot jelent bármilyen jelentős létszámú embercsoport megjelenése, ezért ilyen kérdésben felelős döntés csak egészségügyi szakmai állásfoglalás mellett és a kerületben élők egészsége védelmének kiemelt figyelembevételével hozható.

„A belvárosiak és minden budapesti polgár egészségének védelme egyaránt fontos, ezért elengedhetetlen, hogy főpolgármester úr legyen tekintettel a belvárosiak egészségének védelmére is és egészségügyi szakmai állásfoglalást igénylő kérdésekben ne döntsön önhatalmúlag. Biztonsági kockázatot jelenthet az V. kerület esetében az is, hogy az átlagosnál sűrűbb beépítettségű, sűrűbben lakott terület” – írják.

Kiemelt kép: a Városháza Gerlóczy utcai épülete, ahol a hajléktalanok részére kívánja a Fővárosi önkormányzat kialakítani a karanténhelységeket.