Az Ukrajnából menekültek speciális csoportját alkotják azok a külföldi, főleg afrikai és indiai diákok, akik Kijevben jártak egyetemre. Ők az elmúlt napokban érkeztek Budapestre és környékére. Csepelről nemrég utaztak tovább haza, Törökbálinton azonban még sok kijevi orvostanhallgató várja, hogy haza tud-e menni.

Főleg Csepelre és Törökbálintra érkeztek

A Kijevben tanuló külföldi egyetemisták egy része Csepelre, és Törökbálintra érkezett. Borbály Lénárd csepeli polgármester tájékoztatása szerint ők 108 menekültet szállásoltak el, igaz közülük nem mindegyik harmadik országbeli. Elek Sándor, Törökbálint polgármestere pedig arról tájékoztatta a sajtót, hogy náluk 66, főleg afrikai származású, kijevi orvostanhallgató van. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

66 orvostanhallgató Törökbálinton

A törökbálinti polgármestere közbenjárt az érdekükben. Felkereste a Semmelweis Egyetem dékánját és összehozta a diákokkal. A polgármester elmondása szerint a dékán ígéretet tett arra, hogy minden lehetőséget megvizsgálva azon lesz, hogy napokon belül megteremtsék a feltételeit annak, hogy itt Magyarországon folytathassák az Ukrajnában megszakított tanulmányaikat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Segítünk nekik hazamenni

Orbán Viktor pénteken reggel azt nyilatkozta a háború elől Magyarországra érkezett harmadik országbeli állampolgárokról, – ilyenek az ázsiai, afrikai orvostanhallgatók – hogy a kormány segít megszervezni a hazajutásukat.

Csepelről elindultak Indiába

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere nemrég írta ki a közösségi-oldalára, hogy „Ma hagyják el a táborunkat az Ukrajnából menekült és befogadott orvostanhallgató diákok. A szállításukról és hazautaztatásukról az indiai nagykövetség gondoskodik. Az elutazásuk jól szervezetten és ellenőrzött módon zajlik.”

Diplomáciai nagyüzem Törökbálinton

Közben Törökbálinton is beindult a diplomáciai nagyüzem. A városba látogatott Hon. Thomas Mbomba ghánai külügyminiszter-helyettes, Emmanuel Kwame Bebaako – Mensah, ghánai konzul és Entz Boldizsár Péter, ghánai tiszteletbeli főkonzul.

Minél gyorsabb megoldás

Elek Sándor, polgármester tájékoztatása szerint annak érdekében folytattak megbeszélést, hogy a jelenleg náluk tartózkodó és Ukrajnából menekült ghánai diákok sorsa minél gyorsabban rendeződhessen.

Példamutató szervezettség

„Nagykövet úr megköszönte városunk által nyújtott segítséget. Kiemelte, hogy Törökbálinton példamutató szervezettséggel és mélyről jövő segítőkészséggel találkozott.”

Covid-oltást is kaptak

Időközben Törökbálinton a menekült egyetemisták felvehették a koronavírus elleni védőoltást is. Várhatóan pár napon belül rendeződik a Törökbálintra érkezett egyetemisták sorsa is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magyarországról is beszélt

Tegnap Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a tagállamok által tanúsított szolidaritásról beszélt, kiemelve az Ukrajnával határos országokat, köztük Magyarországot, és felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az országoknak is szükségük van támogatásra. “Büszkeség kijelentenem, hogy az EU megmutatta egységét, elszántságát és szolidaritását” – fogalmazott.

Kiemelt kép: Indulnak a diákok Csepelről – Forrás: Facebook/Borbély Lénárd