A tavalyi termésű dióbélen kívül szinte minden gyümölcs ára jelentősen növekedett az idén. A hazai termesztésű nektarin termelői ára 43 %-kal magasabb, mint 2019. ugyanezen időszakában. A drágulásra magyarázatot adhat, hogy az idén a szokásos termés egyharmada realizálódott.

A zöldségfélék közül a kilós áron értékesített petrezselyem ára csökkent a leginkább, mintegy 28 %-kal alacsonyabb termelői áron érhető el. A sárgarépa és a tökfélék ára nem változott jelentős mértékben a tavalyi azonos időszakhoz képest – írja az agroinform.hu.

A burgonya ára valamelyest csökkent a 2019-es árakhoz képest. A paprika és a paradicsom esetében elmondható, hogy egyes fajták ára a tavalyi árakhoz hasonlóan alakult, de például a kaliforniai paprikáért 2020. 35. hetében akár 900 Ft-is elkérnek, a tavalyi 690 Ft-hoz képest.

A sárgadinnye és a görögdinnye ára kiugró mértékben változott, fajtától függően, mintegy 40-50 %-kal lett drágább az idén. Az Earligold nyári alma árnövekedése 100%, átlagosan 400 Ft/kg áron került a választékba.

A hazai szilvafajták ára is jelentős mértékben nőtt: a nagyobb méretű Bluefre fajta például 350 forint/kilogramm áron került értékesítésre, ami több, mint 100 %-os áremelkedést jelent a 2019-es termelői árakhoz képest.

A bogyós gyümölcsök is magasabb áron érhetőek el, a málna 300 Ft-tal volt drágább a tavalyi árhoz képest, így 1600 Ft termelői áron került a kínálatba.

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Az őszibarack termésmennyisége Európaszerte jelentős mértékben csökkent. Olaszországban, Európa legnagyobb őszibarack termelő országában a friss fogyasztásra szánt gyümölcsből 28 %-kal, az ipari barackból pedig 44 %-kal termett kevesebb a tavalyi évhez képest. Ez a tendencia Európa többi országában is megfigyelhető, hazánkban is jelentős a csökkenés, idén a szokásos mennyiség egyharmada termett.

A NAIK AKI PÁIR összegzése szerint a Budapesti Nagybani Piacon június elején jelent meg a belföldi őszibarack 800 forint/kg termelői áron. Az őszibarack ára így 39 %-kal volt magasabb 2020. nyári hónapjaiban, mint egy évvel korábban. Az importból származó őszibarack ára is 43%-kal emelkedett.

A BudaPestkörnyeke.hu az utóbbi idők áremeléseiről itt írt.

Kiemelt kép: illusztráció