68 nap mélyaltatás és 105 nap intenzív osztály után ma már a felépüléséért küzd a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán dolgozó nővér. Hajnalka májusban kapta el a koronavírust, októberig kórházban volt. Nemcsak lélegeztetőgéppel tartották életbe, hanem műtüdő kezelést és művese kezelést is kapott.

Munka közben lett rosszul

Nagy Gergelyné, a tatai kórház ápolója, a járvány első hullámában kapta el a vírust. Május 18-án, egy éjszakai műszak alatt lett rosszul. Felment a láza és nagyon köhögött. Azonnal hazaküldték. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy hét után fulladt

Hajnalka felhívta a háziorvosát, aki antibiotikumot javasolt. De sajnos a nővér állapota ettől sem javult. Egy hét után már annyira fulladt, hogy mentő vitte kórházba.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lélegeztetőgépre tették

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe került, ahol nem sokkal később lélegeztetőgépre tették. 68 napig tartották így életbe, de állapota olyan súlyos volt, hogy egy idő után a lélegeztetőgép is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy Hajnalkát életben tartsák.

Műtüdős kezelés

Ahhoz, hogy folyamatosan oxigénhez jusson a szervezete, műtüdős kezelésre volt szüksége. Ez azt jelenti, hogy a testen kívülre vezetik a beteg vérét, ott egy készülék segítségével oxigeneziálják a vért, és úgy vezetik vissza a testébe a már oxigénnel telített vért. Ezt a kezelést is 42 napig alkalmazták Hajnalkánál az orvosok.

Újra lélegeztetőgép

A műtüdős kezelés 40. napja után Hajnalka tüdejének állapota javulni kezdett. Ekkor döntöttek úgy az orvosok, hogy újra „csak” a lélegeztetőgép is elég lesz ahhoz, hogy a tatai nővért életbe tartsák.

Művesekezelés

Közben a veseműködése is romlott, nem volt vizelete, szervezete egyáltalán nem választotta ki a méreganyagokat. Ezért 43 napig művesekezelést is kapott.

105 nap az intenzíven

Hajnalka 105 napot töltött intenzív osztályon, a 68 nap mélyaltatásból semmire sem emlékszik. Amikor felébresztették, megkérdezte, hogy hol van és azonnal képbe került. Családja a kórházi kezelés alatt folyamatosan látogatta, októberben térhetett haza hozzájuk.

Gyógytornára jár

„Rendszeresen járok gyógy­tornára, és otthon is végzem minden nap a feladatokat. Havonta járok vissza a Korányiba vizsgálatokra, de a háziorvosommal is folyamatos kapcsolatban vagyok. Most az immunrendszerem erősítése a cél, hiszen sem a tüdőm, sem a vesém nem működik még mindig megfelelően” – mondta Hajnalka az M1-nek.

Leépült az izomzata

A tatai ápolónő azt mondta, hogy a napokban vette csak észre, hogy az izomzatomban némi javulás van. „A karomban, lábamban újra érezni az izmokat. Ugyanis a betegség alatt, a 105 napos fekvés közben ezek eltűntek, leépültek. De még mindig nehezemre esik a mozgás, a fogás és a járás is. De próbálom magamat a házimunkával erősíteni” A tatai nővér az első olyan koronavírusos beteg Magyarországon, aki ilyen hosszú ideig volt mélyaltatásban.

Nem tudni, mikor épül fel

Hajnalka nem tudja, mennyi ideig tart még a felépülése. Az orvosokat sem tudják megmondani, ugyanis ő az első olyan covidos beteg Magyarországon, aki ilyen hosszú időt töltött mélyaltatásban.

Második születés

„Azok az emberi kapcsolatok, amik máskor megszokottak voltak, most átértékelődtek. Korábban természetesnek vettem, hogy körülöttem vannak a szeretteim, a családom, a barátaim és a munkatársaim. Most az ő szavaik, támogatásuk, szeretetük az, ami minden nap előre visz és segít a küzdelemben. Minden nap, amit megérünk, az boldogság, hiszen szeretteinkkel lehetünk. Ez a legfontosabb az életünkben. Minden más eltörpül mellette” – mondta Hajnalka.

Küzd a felépüléséért

Most rendszeres gyógytornával, immunerősítőkkel és házimunkával küzd a teljes felépülésért. Egyelőre csak járókerettel tud közlekedni. Nagyon sokan keresik meg és tanácsot kérnek tőle. Olyan betegek, akik szintén a koronavírussal küzdenek, vagy családok, akiknek szerettük mélyaltatásban van. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nagy Gergelyné Hajnalka – Forrás: MTVA