A zugligeti libegő alsó állomásánál álló, egyre aggasztóbb állapotú villamoskocsik megmenekülnek és a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe kerülnek. A két ikonikus járművet abban az évben gyártották amikor először bocsájtották vízre a Titanicot és Amundsen, norvég felfedező első emberként elérte a Déli-sarkot. 1911-ben már négy éve rendszeresen megjelent a Budapest Környéke című újság is.

Ikonikus villamos

A Közlekedési Múzeum a Hegyvidéki Önkormányzat közreműködésével megmenti ezt a két, teljesen magyar gyártású, ikonikus 1000-es típusú villamost. Pénteken írták alá az adásvételi szerződést – írja közösségi oldalán a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója, Vitézy Dávid. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

40 éve büfékocsi

A Zugligetben lévő camping bejáratánál közel 40 éve büfékocsiként hasznosított két villamos motorkocsi közül az 1043-as pályaszámú 1911-ben, a 1061-es pályaszámú 1912-ben készült a Ganz, valamint a kistarcsai Gép- és Vasútfelszerelési Gyár összefogásával.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

70 évig járták a várost

A 80 darab BKVT V típusú kocsi mindegyike még az első világháború előtt kezdte meg budapesti pályafutását, és több mint 70 éven át futottak a fővárosi síneken. Az 1000-es villamosok az UV típus megjelenése előtt Budapest legfontosabb villamosai voltak.

Megbízható villamosok

Erős motorjaiknak köszönhetően megbízhatónak bizonyultak a budai hegyi pályás vonalakon, így például a sokakban ma is nosztalgikus emlékeket idéző egykori zugligeti 58-as viszonylaton.

Meghatározó szerep

„A két ’ezrest’ a Közlekedési Múzeum egy magánszemélytől vásárolta meg. Eddig egyetlen ilyen villamos sem volt gyűjteményünkben, de meghatározó szerepe miatt a típus az új Közlekedési Múzeum új állandó kiállításában is szerepelni fog.” – írta Vitézy Dávid.

Teljesen felújítják őket

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum korábban nem látott gyűjteményfejlesztési programot indított el, melynek újabb eredményeként kerülhettek a gyűjteménybe az 1000-es villamosok. Az ikonikus villamosok hamarosan átfogó restauráláson esnek majd át.

Régi múzeum

A budapesti Közlekedési Múzeum egyik legrégibb alapítású műszaki jellegű múzeumunk, gyűjteménye, kiállításai nemzetközileg is ismertek és elismertek voltak úgy a múltban, ahogyan a jelenben is. A múzeum nyolc állandó kiállítóhellyel rendelkezik, melyek közül kettő (Közlekedési Múzeum, Repüléstörténeti Kiállítás) költözés miatt átmenetileg zárva tart. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van Vitézy Dávid posztja

Kiemelt kép forrása: Facebook/Vitézy Dávid