A kormány közzétette a Magyar Közlönyben, az új, kedvezményes hitelkonstrukció részleteit. A CSOK Pluszt január 1-től vehetik igénybe azok a gyermekes vagy gyermeket tervező családok, akik önálló otthon vásárlásába vagy bővítésében gondolkodnak.

Nekik jár a CSOK Plusz

A jövő január 1-jétől elérhető kedvezményes hitelkonstrukciót gyermekvállalás előtt álló és már gyermekes házaspárok egyaránt igénybe vehetik, ha újabb gyermeket, gyermekeket szeretnének.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Akár 50 milliót is kaphatnak

Az akár 50 millió forintos, legfeljebb 3 százalékos kamatú hitel az ország teljes területén igényelhető az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből nagyobb értékű otthonba költözéshez, vagy a családi otthon bővítéséhez.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Még nagyobb támogatás

„A kormány kiemelt célja minden támogatást megadni ahhoz, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek és a családok feje fölött biztos tető legyen” – közölte a minisztérium.  Ezért a kabinet jövő január 1-jétől CSOK Plusz néven minden korábbinál nagyobb mértékű otthonteremtési támogatást indít.

3 százalékos kamat

A most megjelent kormányrendelet szerint az egyedülállóan kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatú hitelt 15, 30, vagy akár 50 millió forintos összeggel vehetik igénybe a gyermeket tervező házaspárok, attól függően, hogy hány gyermekük van, illetve hány gyermeket terveznek még.

Korhatár

A CSOK Plusz lehetőségével azok a családok élhetnek, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, de 2025 végéig a 12. hetet betöltött várandósság esetén ezen életkor betöltése után is igényelhető a konstrukció.

További kedvezmények

Ugyancsak a most kihirdetett jogszabály szerint a vágyott gyermekek megérkezésekor további kedvezmények vehetők igénybe: az első gyermek érkezésekor – már a magzat 12 hetes korától – legfeljebb egy évig szüneteltethető a hiteltörlesztés, a második és minden további gyermek érkezésekor pedig 10-10 millió forinttal csökken a fennálló kölcsöntartozás, amihez ugyancsak elegendő a 12 hetes várandósság igazolása.

150 milliós értékhatár

A hitelprogrammal a kormány célja, hogy a reálisnak mondható lakáscélok elérését támogassa, ezért az első közös otthon megszerzése esetén legfeljebb 80 millió forintos ingatlan értékhatárig, a másik ingatlanba költözés vagy a bővítés esetén pedig legfeljebb 150 millió forintos értékű ingatlan esetén igényelhetik a családok a CSOK Plusz konstrukciót.

Ezeken a településeken vehetők igénybe

A CSOK Pluszt az ötezer fő alatti lélekszámú kistelepüléseken a gyermeket vállaló házaspárok akár a falusi csokkal együtt is igénybe vehetik 2024. január 1-jétől, a többi településen pedig az eddigi csok konstrukció helyett igényelhető. A Csok az idei év végéig igényelhető, a változások a családok csokkal megszerzett jogosultságait nem érintik.

Csökkenő árak az ingaltanpiacon

Országosan kilenc év után először csökkentek éves alapon a nominális lakásárak 2023 második negyedévében. Reálértelemben 18,5 százalékos volt az áresés, azonban az MNB szerint még mindig 13 százalékkal túlértékeltek a lakásárak a makrogazdasági fundamentumokhoz képest. Az előzetes számok alapján a nominális árcsökkenés a harmadik negyedévben már Budapestet is elérte.  

Budapesten is csökkentek az árak

Az ingatlan.com adatai szerint októberben 0,7 százalékkal mérséklődtek a lakásárak Budapesten szeptemberhez képest. Az MNB egyébként az év egészére azzal számol, hogy összesen mintegy 116 ezer lakás cserélhet gazdát, ami nagyjából negyedével alacsonyabb, mint a 2022-es 152 ezres tranzakciószám. Utoljára 2013-ban, 2014-ben láttunk ennyire alacsony számot.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció