Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy bár napról napra javulnak a koronavírusszámok, nem szabad hátradőlni. Úgy fogalmazott, hogy az oltásoknak köszönhetően most már egy kicsit lazíthatunk, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a globális pandémia tovább szedi az áldozatait.

Javulnak a számok

“Napról napra javulnak a járványügyi adatok, csökken az elhunytak és kórházban kezeltek, lélegeztetésre szorulók száma, de ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak” – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nálunk most jobb a helyzet

Galgóczi Ágnes kiemelte, hogy a világ más országaiban – például Indiában – javában zajlik a járvány, és a lakosok súlyos járványhullám közepén vannak, ugyanakkor a magyarországi védekezésnek köszönhetően “most már egy kicsit lazíthatunk”. Emlékeztetett rá, hogy a korlátozások enyhítésével már lehet menni étterembe, színházakba, fürdőkbe és konditermekbe is.

Sokan kaptak már vakcinát

A járványügyi adatok kapcsán elmondta, hogy már több mint 4 millió 288 ezren kapták meg az első oltásukat, és közülük már több mint kétmillióan a második dózist is megkapták. Emellett megkezdődött az oltás az egydózisú Janssen-vakcinával is.

Következnek a fiatalok

Galgóczi Ágnes arra is kitért, hogy a jövő héten folytatódik az oltás, mégpedig a 16–18 évesekkel, akik péntekig regisztrálhattak az oltásra. A fiatalok hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak majd maguknak időpontot az oltópontra. Hozzátette, hogy a tinédzserek később is igénybe vehetik az oltást.

Három vakcina közül lehet választani

A járványügyi szakember megjegyezte, hogy az oltópontokon továbbra is elérhető az AstraZeneca-, a Szputnyik és a Sinopharm-vakcina. Ezek közül mindenki szabadon választhat.

Még több oltás kell

Az osztályvezető szerint ahhoz, hogy ne alakuljon ki újabb járványhullám, fontos, hogy minél több ember felvegye az oltást. Mint mondta, a vakcina egyrészt egyéni védelmet nyújt, megóv a súlyos fertőzéstől, a kórházba kerüléstől, esetlegesen a haláltól, de közösségi védelmet is nyújt, amely megakadályozza a vírus terjedését a közösségben. Ezért azt kérte, mindenki, aki még nem regisztrált, tegye meg.

Rajtunk lesz még a maszk

Az osztályvezető arról is szót ejtett, hogy még egy darabig mindenképp szükség lesz a maszkokra. Elmondta, hogy a járványügyi helyzet javulásától függően döntenek a távolságtartás, a maszkviselés és a rendezvénytartás szabályainak változtatásáról.

Holnap visszatérnek a középsulisok

Május 10-én újranyitják az iskolák kapuit a felső osztályos diákok előtt, és a középiskolások is visszatérhetnek tanulni. Ezzel kapcsolatban Galgóczi azt mondta, fontos, hogy közülük is, aki megteheti, vegye fel a védőoltást

Minden a védekezésen múlik

Az osztályvezető szerint kell idő,  amíg a védőoltás kifejti a hatását, de a maszkviseléssel, fertőtlenítéssel és az óvintézkedések betartásával megakadályozható a fertőzés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Balázs Attila