Meghalt 114 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 609 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közben már beindult az egészségügyi dolgozók oltása.

9161 haláleset

A kormányzati portálon azt írták: 316 669-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 9161-re emelkedett, a gyógyultak száma 134 344. Az aktív fertőzöttek száma 173 164. Kórházban 6261 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen.

Kijárási tilalom

Hatósági házi karanténban 22 779-en vannak, a mintavételek száma 2 615 237-re emelkedett. A járvány lassításáért és a kórházak teljesítőképességének védelméért továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása. Az este 8 órától hajnal 5 óráig érvényes kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Felfüggesztették a repülőjáratokat

A kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat.

Megérkezett az első adag vakcina

Hangsúlyozták: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy szombaton megérkezett az első vakcinaszállítmány Magyarországra, és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása.

Folyamatosan oltanak

Az öt kijelölt kórházi oltóponton – a Dél-pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában – vasárnap és a következő napokban is oltják a kórházi egészségügyi dolgozókat.

Idén újabb adag vakcina érkezik

A következő vakcinaszállítmány várhatóan még december végén megérkezhet, és azt újabbak követik majd, a szállítással egy ütemben pedig folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása – tették hozzá.

Más vakcinák is lesznek

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. Azt írták: már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

Pingvines autóval érkezett

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon szombaton megérkezett Magyarországra az első koronavírus elleni vakcina. Az oltóanyagszállítmány egy pingvines hűtőautóban szombaton reggel 6 órakor lépte át a hegyeshalmi határt.

Azonnal oltani kezdtek

Onnan rendőrségi felvezetéssel hozták Budapestre. Szlávik János infektológus főorvos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban azonnal megkezdte az oltást, egy osztályvezető kapta meg az első injekciót.

Egy hétvégén mindenkit be tudnának oltani

December 18-án Orbán Viktor arról beszélt, hogy az év vége előtt 35 ezer ember számára elegendő oltás érkezik Magyarországra. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy egy hétvége alatt mindenkit be tudnának oltani, aki azt kéri. Az nem derült ki, hogy ilyen kevesen kérik, vagy annyira jól szervezett a rendszer, hogy egy hétvégén akár több millió ember is megkaphatná az oltást.

Kiemelt kélp forrása: Facebook/Országos Korányi Pullmonológiai Intézet