Csuklós kivitelű Mercedes-Benz eCitaro G típusú elektromos autóbuszt tesztel a Volánbusz az agglomerációban és a fővárosban. Egy töltéssel meglepően sokat, 260 kilométert is mennek ezek a buszok. Ha jól alakulnak a Volánbusz tesztjei, hamarosan sok ilyen busz jár majd Budapesten és környékén.

Már 40 elektromos, nem csuklós busz üzemel az agglomerációban

Egy Mercedes-Benz eCitaro G típusú elektromos autóbuszt tesztel a Volánbusz a gyáli körjáratokon a járművet forgalmazó Omnibus Hungária Kft.-vel és konzorciumi partnerével, azInter Traction Electrics Kft.-vel való együttműködés keretében. A közlekedési vállalat a járműtípus szóló változatából 40 darabot üzemeltet a fővárosi agglomerációban, most pedig a csuklós kivitelű eCitaro is bizonyíthat a Volánbusz utasai és szakemberei előtt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csuklós elektromos buszt tesztelnek

Tisztán elektromos meghajtású, csuklós Mercedes-Benz eCitaro G áll ideiglenesen forgalomba a budapesti agglomerációban: a tesztüzemben közlekedő autóbuszt június 16 -án a 84 E vonalán, június 15-ig pedig az 55-ös vonalon próbálhatják ki díjmentesen az utasok. A tesztjármű egy teljesen elektromos meghajtású csuklós autóbusz, amelynek használata a kifejezetten nagy forgalmú útvonalakon ajánlott.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Van benne légkondi is

Az eCitaro G modell karosszéria vázszerkezete megegyezik a dízel Citaro G típussal, míg tetőszerkezetét az integrált, nagy teherbírású sínekkel rendelkező gázüzemű Citaro G NGT (Natural Gas Technology) modelltől vette át. Az elektromos autóbusz teljes hosszában alacsonypadlós kialakítású, 18,1 méteres, légkondicionált, ajtóautomatikával vezérelt, 3 ajtós, csuklós változat, amely 7 modulos LMP akkumulátorokkal (Lithium-metal-polymer battery – szilárdtest akkumulátor) felszerelt.

USB töltők is vannak benne

Az autóbuszban 43 fő ülő- és 81 fő állóhely van, illetve 5 darab lehajtható ülés is található benne. A légkondicionált jármű kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a 2. ajtónál felszállást segítő rámpával, LED-es belső világítással és USB-töltőkkel biztosítja az utasok kiszolgálását.

Szolnokon és Debrecenben már tesztelték

A Zöld Busz Program keretében a szóló elektromos autóbuszt követően az Omnibus Hungária Kft. és konzorciumi partnere, az Inter Traction Electrics Kft. két vidéki városban nyújtott lehetőséget a Mercedes-Benz eCitaro G csuklós elektromos autóbusz tesztelésére. A jármű először Szolnokon a Volánbusz üzemeltetésében, majd azt követően Debrecenben, a DKV Zrt.-nél állt forgalomba, ahol a két-két hetes tesztidőszak alatt a mindennapokban is kipróbálhatták az utasok. Ezután az autóbusz „saját lábon”, töltés nélkül tette meg a több mint 240 km-es Debrecen–Budapest távolságot, hogy a két vidéki várost követően a fővárosban is valós forgalmi környezetben próbálhassa ki a szolgáltató.

Végkimerülés

A BKK járatain folytatott teszt utolsó napján egy „végkimerültségig” tesztnek vetették alá a járművet, amikor a csuklós autóbusz a budapesti forgalomban 264 km futás után még mindig 9%-os töltöttségi szintet mutatott. A magyarországi tesztprogram utolsó állomásaként a Volánbusz a budapesti agglomerációs útvonalakon teszteli az autóbuszt.

Zöldített buszflotta

A közlekedési vállalat a MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbuszállomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek, köztük egyre több elektromos autóbusz forgalomba állításával.

Budai agglomeráció

A Zöld Busz Programban elnyert támogatásnak köszönhetően 40 darab szóló kivitelű, Mercedes-Benz eCitaro már az utasok és a környezetvédelem szolgálatába állt Budakeszi, Budaörs és Törökbálint térségében. Székesfehérvárra hamarosan 12 darab ELECTROBUS 120.EL típusú, valamint Győrbe 13, Zalaegerszegre 11, Szolnokra 10, Szegedre 8 és Egerbe 6 darab B.V. BYD K9UD típusú elektromos jármű érkezik.

Újabb elektromos buszok

A Volánbusz tervei szerint az önkormányzatokkal együttműködve a jövőben újabb elektromos meghajtású autóbuszok beszerzésére nyújt be pályázatokat. A csuklós kivitelű Mercedes-Benz eCitaro G tesztüzeme remek lehetőség arra, hogy a közlekedési vállalat szakemberei további tapasztalatokat gyűjtsenek a zöldflotta sikeres üzemeltetéséhez. A cél az, hogy az egyre több környezetkímélő, korszerű és kényelmes autóbusz állhasson az utasok szolgálatába a jövőben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A tesztelésre érkezett busz – Forrás: Volánbusz