Elképesztő felvételen látható, ahogy rengeteg sofőr szinte észre sem veszi, hogy nem szabad áthaladni az átjárón, ennek ellenére ezt a legnagyobb természetességgel teszik meg.

Nem törődtek vele

Legalább kilenc autós ment át egyik reggel az egyik 18. kerületi vasúti átjárójában, nem várták meg a szabad jelzést – ez látható egy olyan felvételen, amelyet az RTL mutatott be pénteki esti összeállításában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Veszélyes távolság

Az egyik sorban álló autós szerda reggel készítette a felvételt, A Budapesti Autósok közösségének azt írta, az utolsó autó áthaladásakor Pestszentimre vasútállomásról, ami körülbelül 300 méter, már kigurult a Lajosmizséről a Nyugati pályaudvar felé tartó vonat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Hibára gyanakodtak

Egy nappal korábban hét hasonlóan életveszélyes manővert rögzített egy másik sofőr kamerája a csak fénysorompóval felszerelt átjáróban. A szokásosnál is tovább volt piros, ezért a sofőrök azt hihették, nem működik jól a lámpa.

A vonatvezetők is tudtak róla

A MÁV szerint a biztosítóberendezés romlott el. A vasúttársaság a meghibásodás után azonnal szólt a mozdonyvezetőknek is. Ők ilyenkor a biztonság érdekében csak lassan, legfeljebb 15 kilométer per órás sebességgel közelítik meg az átjárót.

A fő ok: figyelmetlenség

A tilos jelzésen áthajtó autósok miatt végül nem történt baleset. A csatorna érdeklődésére azt írták, a vasúttársaság szakemberei péntek délelőtt kijavították a hibát. Amikor a stáb ott forgatott, akkor már rendben működtek a lámpák. Az elmúlt időszakban sokszor okozott tragédiát a figyelmetlenség.

Egyre romló statisztikák

A betört ablakon át menekültek az utasok egy kisiklott szerelvényből Újfehértónál 2021 áprilisában, amikor egy traktorral ütköztek. A mezőgazdasági gépet vezető férfi a helyszínen életét veszítette. Tavalyelőtt 86 baleset történt vasúti átjáróban, 16-an meghaltak, 2022-re pedig tovább romlott a statisztika.

Rosszabb lett a 2022-es év

„A tavalyi évben összesen 90 vasúti közúti út átjárós baleset történt. Ez néggyel több, mint az előző évben összesen. De ami igazán figyelemre méltó, szomorú statisztika, hogy 34-en hunytak el ilyen baleset következtében, kétszer annyian, mint 2021-ben” – nyilatkozta a MÁV szóvivője, Biber Anett.

Mindig a vonat az erősebb

A MÁV szerint a sofőrök figyelmetlensége és a rohanás okozza a legtöbb tragédiát, ezért továbbra is azt kérik az autósoktól, hogy tartsák be a KRESZ-t. Azonban hiába a kérés, a jelek szerint még sokan nem értik, hogy egy vasúti átjáróban mindig a vonat az erősebb. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az összeállítás itt tekinthető meg

(Kiemelt képünk illusztráció, MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor