A Tolmács utcai ipari létesítmény hasznosításával kapcsolatban várja az ötleteket Csőzik László polgármester a városlakóktól. A tét a víztorony további sorsa.  

Egy német vállalat telkén áll

A városvezető a közösségi oldalán röviden leírja a torony történetét és a kérdés apropóját is. Ebből kiderül, hogy a torony nincs az önkormányzat tulajdonában. Az 1950-es években felhúzott építmény egy, az érdi kasszába több százmillió forintot befizető, 30 éve a városban működő német vállalat telkén áll. A Krause Kft. bővíteni szeretné meglévő üzemcsarnokát, új munkahelyeket teremtve. Ezért vetődött fel most a torony sorának kérdése. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Rákosi-korban épült

A szóban forgó terület több mint hetven éve ipari zóna. A torony építése még a Rákosi-korban kezdődött, azzal a céllal, hogy kiszolgálja vízzel a gazdasági épületeket. Mivel az 50-es években téglahiány volt az egész országban, nem a legjobb minőségű építőanyagokat használták a felhúzásakor.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rossz az állapota

Az építmény nagyon rég nem működik víztoronyként, és kívül-belül nagyon rossz állapotban van. Mint a polgármester írja, tavaly egy mérnöki iroda megvizsgálta a torony állapotát és azt is, kaphat-e új funkciót, írja az erdmost.hu.

Kilátó sem lehet belőle

„Irodának nem lenne alkalmas, és kilátóként sem volna érdemes hasznosítani. A hét szintes toronyba a biztonságos feljutást nem lehetne megoldani, mert kevés a hely, most is csak egy rozsdás vaslétra vezet fel” – áll a bejegyzésben.

Nem ideális a helyzete

„A közelben nincs sem érdemi műemlék, sem természeti képződmény, ráadásul ez a torony egy működő gyár területén áll, ezért a bejutás sem megoldott” – tette hozzá a városvezető.

Íme, a torony

Helyi védelmet kapott

Ez a torony építészeti szempontból nem tartalmaz izgalmas megoldásokat – sok hasonló kinézetű társa épült akkoriban hazánkban –, de kétségtelenül egy letűnt kor ipartörténeti emléke, ezért 2016-ban helyi védelmet kapott.

 Kevés a régi épület

„Érdnek kevés régi épülete van. Itt, a Tolmács utcában működött korábban az érdi téesz, aztán a Gépjavító, emlékek fűződnek hozzá. Vannak, akik rajonganak az ilyen víztornyokért, közülük páran már érdeklődtek is, hogy mit tervezünk vele. Erre a kérdésre keressük most a választ” – hangsúlyozta a polgármester, aki a következő napokban egyeztet majd a Krause Kft.-vel a cég terveiről. 

Nem szeretné elveszíteni a város a partnerét

„Egy biztos: nem szeretném a városunk egyik legrégebbi, legmegbízhatóbb partnerét, egyik legfőbb befizetőjét – amikor egyébként is alig van pénzünk, kicsi az iparűzési adóbevételünk, egy kezemen össze tudom számolni, hány nagy cég telepedett meg nálunk – elveszíteni” – zárta szavait Csőzik László.

Lakossági fórum is lesz

A lakosság véleményét, újrahasznosítási ötleteit a közösségi oldalán és a [email protected] címen várja a polgármester, márciusban pedig lakossági fórumot terveznek a témában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az érdi víztorony. Fotók: erdmost.hu