A Pest Vármegyei Főügyészség még 2022 nyarán emelt vádat egy jelenleg 25. életévében járó magyar-algíri származású férfival szemben háborús uszítás bűntette miatt.

Ítélet

A Budapest Környéki Törvényszék 2023. január 25-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a férfit bűnösnek mondta ki a vád szerinti köznyugalom elleni bűncselekményben és őt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztéssel és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel sújtotta. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Terrorcselekménnyel kapcsolatos képek

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlottnak az Iszlám Állam terrorszervezet tevékenysége felkeltette az érdeklődését, majd gyűjteni kezdte annak terrorcselekményeivel kapcsolatban az interneten közzétett kép- és hangfelvételeket. 2018 szeptemberétől majd egy éven keresztül az iszlám „szent háborúját” dicsőítő háborús uszító tartalommal bíró szövegeket tett közzé az interneten, amelyeket több tucatnyian olvastak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Fellebbeztek

Az ítélet ellen az eljáró ügyész a vádlott terhére, súlyosításért, a 3 éves középmértéket meghaladó tartamú szabadságvesztés és hosszabb időtartamú mellékbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett. A vádlott felmentéséért, míg védője felmentésért, illetve a büntetés enyhítése céljából fellebbezett, közölte honlapján az ügyészség.

Szabadlábon

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezés fenntartásával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál súlyosabb büntetés kiszabását, a védelmi fellebbezések egyidejű elutasításával. A vádlott a másodfokú eljárás befejezését szabadlábon várja, mivel az elsőfokú ítélet kihirdetését követően letartóztatása megszüntetésre került.

Nem az első ilyen eset

Itt, a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk arról a 21 éves fiatal fiúról, akit a TEK fogott el még 2021-ben. A fiú iszlamistának vallotta magát, és több merényletre is készült:  a tömegben akart robbantani a Puskás Arénában, a magyar-portugál EB-meccsen, valamint a tömeg közé akart hajtani egy gépkocsival. 

Kecskeméten akcióztak

A nyomozás során kiderült, hogy a robbantásra készülő férfi egy átlagos egyetemista volt, rendezett családi háttérrel. Jó körülmények közt szocializálódott, és Kecskemét egyik legelőkelőbb negyedében lakott, ahová kedden nagy erőkkel vonultak ki a kommandósok különböző speciális járművekkel és eszközökkel.

Sokan ismerték a családot

A gazdag kecskeméti negyedben többen is ismerték látásból a családot. A 21 éves férfi és nővére már évek óta nem élt otthon, de korábban rendszeresen látták őket az apjukkal közösen biciklizni a városban – írta akkor a Bors.

Nem értik a szomszédok

„Semmi rosszat nem tudunk mondani róluk! A fiatalember rendkívül értelmes, hiszen műszaki tanulmányokat folytat. Az édesapja neves jogász, de mellette egy kórusnak is tagja” – mondta akkor az egyik szomszéd, aki soha nem hitte volna, hogy dzsihadista terroristákkal fog üzeneteket váltani a férfi, hogy merényletet kövessen el.

Ezt mondta az édesapja

A lap megkereste a fiatalember édesapját, Tamást is, akitől azt kérdezték, kíván-e valamit mondani a gyermeke védelmében. „Semmit! Köszönöm, hogy keresett” – válaszolta az apa, majd megszakította a vonalat.

Jó környéken élt

Bár a 21 éves fiatal már évek óta elköltözött, de a szülei kecskeméti háza takaros és rendezett, az ablakban muskátlik nyílnak, a ház udvarán pedig egy vidám tacskó fogadja a vendégeket. Úgy tudni, az iszlám hitre áttért férfi rendezett körülmények közt élt, és egy fővárosi egyetemre járt tanulni. “Egy teljesen normális, átlagos magyar 21 éves fiatalemberről beszélünk” – mondta korábban Hajdu János, a TEK főigazgatója.

TEK-esek lepték el a csendes utcákat

A szomszédok szerint a környéken soha semmilyen hangos esemény nem történik. Kedden azonban állig felfegyverkezett kommandósok lepték el az utcákat. „Bevallom, nagyon megijedtem, hiszen ilyet még akciófilmekben sem láttam korábban. Nem lennék most a szülők helyében, nem tudom, mit is érezhetnek most. Az biztos, hogy a fiú nem a nincstelenség miatt tért rossz útra” – mondta egy szomszéd. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció