Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Súlyos betegség

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy az őszi-téli időszak kedvez a felsőlégúti megbetegedéseknek, ezek közül is influenza a legjellemzőbb és a leggyakoribb. Mint mondta, az influenza súlyos fertőző betegség, károsítja a légutak nyálkahártyáját, “utat nyitva” a bakteriális felülfertőződésnek.    

ITT VAN A BUDAPESTKÖRNYÉKE ÖSSZES KORONAVÍRUS HÍRE!

Védelem

Kiemelte, az influenza ellen van védőoltás, az Egészségügyi Világszervezet minden évben meghatározza, hogy az adott szezonban mely influenza-vírustörzsek ellen ad védelmet az oltás.    

Háromkomponensű oltóanyag

A háromkomponensű oltóanyag két A és egy B, a négykomponensű ezek mellett még egy B vírustörzset tartalmaz – ismertette.    

Hatékony

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, mind a három-, mind a négykomponensű influenza elleni védőoltás hatékony és biztonságos védelmet nyújt a vírus ellen.    

EZEK A BUDAPESTKÖRNYÉKE LEGFRISSEBB HÍREI

Ingyenes

Hozzátette: a kormány évek óta ingyenesen biztosítja az influenza-védőoltást a 65 év felettieknek és a kockázati csoportba tartozóknak, azonban idén mindenki ingyen hozzájuthat a vakcinához háziorvosán keresztül.    

Erre kérik az embereket

Arra kért mindenkit, kérjék a védőoltást háziorvosuktól.    

FRISS: “Döbbenet, csend és fájdalom…” – koronavírusban elhunyt a nyíregyházi Covid kórház főigazgatója

A szakember beszélt arról is, hogy 64 óvodában és 31 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs, 176 osztálynál és 17 iskolánál digitális tanrend van érvényben.    

Több mint 200-an lélegeztetőgépen

Koronavírus-fertőzéssel huszonöt kórházban 2023 embert kezelnek, 201-en vannak lélegeztetőégpen. Az elmúlt napon 48 idős, krónikus beteg halt meg a fertőzéssel összefüggésben. Tizennégy gyerek is kórházban van a fertőzés miatt, azonban intenzív ellátásra vagy lélegeztetésre egyikük sem szorul.    

Érdekes dolog derült ki a koronavírusban elhunytakról

Beszámolt arról is, hogy az 1259 elhuny hat százalékánál nem találtak krónikus vagy alapbetegséget a fertőzés igazolásakor.    

Halálozási ráta

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta: a magyarországi összes halálozás nem haladja meg az elmúlt tíz év hasonló időszakában regisztrált mértéket.   Az osztályvezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy az összes fertőzött 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó.

Kiemelt kép: Illusztráció