Elképesztő, hogy milyen magas idehaza a légszennyezettség, még sem szeretnének a felelősök semmit sem tenni a helyzet javítása érdekében.

Észak-Magyaroszág kritikus

Több héten keresztül volt veszélyes vagy kifogásolható a levegő minősége Magyarország számos településén decemberben. A tél első hónapjának nagyobbik részében ráadásul – radarképek tanúsága szerint – európai összevetésben is kiemelten szennyezett volt a levegő Észak-Magyarországon – olvasható a Népszava cikkében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs a szervezetnek védelmi rendszere

A fő bűnösnek azok az apró por- és koromrészecskék (PM10 és PM2,5) számítanak, amelyekkel az emberré válás évmilliói alatt nem találkoztunk, így nem is alakítottunk ki védelmi rendszert velük szemben – ezek szinte akadálytalanul jutnak be a tüdőbe, számos légúti, szív- és érrendszeri valamint daganatos betegség közvetlen kiváltó okává válna.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rosszabb, mint Kínában?

A nagyságrendek valóban riasztóak: a légszennyezés miatt idő előtt elhalálozó magyarok száma az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kimutatása szerint évente meghaladja a tízezret, a súlyosan megbetegedőké pedig a százezret – egymillió lakosra számítva évek óta magasabb, mint az egész világon a szmogos levegőjéről ismert Kínában.

Nem úgy kell számolni

Magyarországon az idei szmogszezon valamivel korábban jött a szokásosnál. A Nemzeti Népegészségügyi Központ október vége óta többször is adott ki riasztást a magas szállópor-koncentráció miatt. Európában a PM10-határérték 25 μg/m³ (az USA-ban ugyanez 12 μg/m³), de nem abszolút értelemben, hanem éves átlagban kell érvényesülnie.

Kimutathatóan nő a halálozás

A napi felső limit 50 μg/m³, és évente legfeljebb 35 napon át lehetne elérni vagy túllépni – ez az, amit immár évtizedes távlatban képtelenek vagyunk betartani, miközben már egyetlen napot is veszélyes erősen szennyezett levegőben tölteni (a szmogos napokon mindig kimutathatóan megnő a halálozás).

A zöldhulaldék égetéssel indul a „szezon”

A PM2,5-re, vagyis a PM10-nél kisebb részecskékből álló porra idehaza nincs határérték. Ősszel rendszerint a zöldhulladék égetése nyitja az évadot, aztán bekapcsolódik a fűtés, amely télen már az összes települési szállópor-szennyezés 80-85 százalékáért felelős.

Szeméttel tüzelnek a rezsiemelés miatt

Az idei téltől a szakértők már előre tartottak. A rezsicsökkentés visszavágása, a lakossági vezetékes energia drágulása miatt többen fűtenek szilárd tüzelőanyaggal, és egyre inkább előtérbe kerül a rossz minőségű szén és tűzifa, illetve a háztartási hulladék elégetése.

Kis mennyiségben is rákot okozhatnak

Drágább lett a szilárd tüzelő is, de nem annyival, mint a gáz: előbbi a KSH adatai szerint több mint 120 százalékkal, utóbbi „csak” mintegy 40 százalékkal kerül többe a tavalyinál. Amikor az otthoni kályhákban hulladékot égetnek, olyan vegyületek – például dioxinok, furánok – kerülnek a levegőbe, amelyek már minimális koncentrációban is rákot okozhatnak.

Már gumabroncsot is égetnek

Ezért különösen veszélyes, ha a jövedelmi és árviszonyok a lakosságot például bútorok, csomagolóanyagok, gumiabroncsok, vagy (mint újabban egyre gyakoribb) használt ruhák elégetésére kényszerítik – olvasható a lap cikkében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció, MTI/Szigetváry Zsolt.)