Szemléletes kísérlettel mutatta be a japán köztévé, hogy egyetlen koronavírusos beteg mekkora problémát okozhat egy svédasztalos étkezésnél. Meglepően sok ember fertőződött meg.

A kísérlettel részben az óceánjárókon, illetve a szállodákban is található reggeliző, ebédlő és vacsorázó helyeket modellezték. Ezzel azt akarták szemléltetni, hogy egy étkezés is elég arra, hogy bárki megfertőződhessen.

A videón az látszik, hogy UV-fényben foszforeszkáló festékket kennek egy férfi kezére és mindössze arra kérik, hogy viselkedjen normálisan, természetesen. A férfi kiszolgálja magát a svédasztalnál, eszik-iszik, jól érzi magát, aztán felkapcsolják az UV-fényt és jön a döbbenet: a helységben mindenkin ott van az UV-festék, szinte minden össze van tapogatva.

Ha az UV-fény koronavírus lenne láthatóan mindenki érintkezett volna a kórokozóval, többen az arcukat is összekenték vele, vagyis szinte biztosan mindenkit megfertőzött volna a vacsora során egyetlen személy.

A normál lámpák le-, az UV-lámpák felkapcsolásával tehát kiderült, hogy a sokak kezében megforduló eszközök, kancsók, ételszedő csipeszek és kanalak terjesztették a vírust. A tömeges étkeztetés tehát csak egyszeri használatos evőeszközökkel és ételkiszedőkkel lehetne biztonságos.

Laborból szökhetett ki a vírus, vagy egy denevértől kaptuk el

Megdöbbentő, de a koronavírusról nagyon keveset tudunk. Szlávik János szombaton elmondta, azt feltételezik, hogy a vírus denevérről jutott át az emberre egy úgynevezett “köztigazda” állat által. Megjegyezte: a denevérek képesek betegség nélkül hordozni az Ebola vagy a veszettség kórokozóját is. A vírus feltehetően mutáció révén kerülhetett át az emberre, a világon négymillió embert fertőzve meg.

Korábban írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy az amerikai kormányzat részéről egyre többször elhangzik, hogy a vírus a kínai Vuhanban egy nem megfelelően működő víruskutató laborból juthatott ki, egy Nobel-díjas kutató pedig arról beszélt, hogy emberi kéznyomot találtak a vírusban, vagyis mesterségesen hozhatták létre.

Szlávik doktor elmondta, hogy pontos mechanizmusokat nem ismerni a vírussal kapcsolatban, de azt már tudni, hogy a fertőzött ember a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet, és a fertőzés valószínűsége a tünetek megjelenésétől számítva 5-6 napig a legnagyobb.

Sok még a kérdés

Azt sem lehet tudni – mondta -, hogy a fertőzésből kigyógyultak napok vagy hetek múlva fertőznek-e akkor is, ha tesztjeik negatívnak bizonyulnak. Egyelőre az sem egyértelmű, hogy ki lesz súlyos beteg, mi az oka annak, hogy egyesek súlyos, mások enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést, vagy hogy milyen immunmechanizmusok játszanak abban szerepet, hogy egy fiatal, egészséges embernél a betegség súlyos lefolyású lehet.

A főorvos szerint továbbra is kérdéses, hogy mikorra lesz védőoltás a koronavírus ellen; egyesek ez év őszére, télre, mások pedig jövő tavaszra vizionálják ezt. Azonban lehet, hogy a védőoltás már elkészült – jelezte -, de nagyon hosszú időnek kell eltelnie, hogy azt biztonsággal alkalmazni tudják.

Kiemelt kép: részlet a japán videóból