Idén már 15 ember halt meg vasúti baleset miatt. Január elején volt olyan nap, amikor 3 embert is elgázolt a vonat, egy hétvége alatt öten is meghaltak vasúti balesetben. Egy 16 éves fiú pedig Budaörsön mászott fel a mozdony tetejére, hogy onnan készítsen egy szelfit. Azonnal szörnyethalt.

16 baleset

A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Így történtek a halálesetek

Tizenkét ember halt meg tiltott helyen tartózkodás miatt, őket elsodorta vagy elütötte a vonat, mozgó vonatról való leugrás egy ember életét követelte és ketten súlyosan megsérültek, áramütés okozta a halálát egy fiatalembernek, aki felmászott egy álló mozdony tetejére szelfit készíteni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Felmászott a mozdony tetejére

A 16 éves Bálint egy buliból tartott hazafelé, amikor a budaörsi vasútállomáson felmászott egy mozdony tetején, hogy szelfit készítsen. Itt lángra kapott a ruhája, a fiú pedig életét vesztette.

Azonnal szörnyethalt

Az állomáson dolgozók a baleset után azt mondták, nem valószínű, hogy a fiatalember képet vagy felvételt küldött a mozdony tetejéről, hisz vélhetően már a mászás során magához ránthatta a magasfeszültség, így valószínűleg azonnal szörnyethalt. 

Életeszélyes a felsővezeték

„A villamos felsővezetéknek már a megközelítése is életveszélyes, 2 méteres távolságon belül akár halálos áramütést is okozhat. A felsővezeték, illetve a felsővezeték-hálózat más részeinek (oszlopok, kapcsolók) érintése életveszélyes. Az ilyen elektromos berendezéseken, velük összefüggő szerkezeteken, teherkocsikon nemzetközi jelölések is láthatóak a magyar feliraton kívül: az elektromos nagyfeszültségre utaló villám, és a „25 kV” feszültségi érték egyértelmű feltüntetése. A vasúti közlekedés során az utasok kizárólag az utasforgalom részére kijelölt területeken tartózkodhatnak, amelyeket például a vonatjegy megvásárlásához, a várakozáshoz, a vonatra szálláshoz vagy az utazáshoz használhatnak” – figyelmeztetett korábban a MÁV.

Trauma a mozdonyvezetőnek

Értelmetlen halálesetek, amelyek mindegyikét az alapvető biztonsági szabályok megszegése és a figyelmetlenség okozta – írták a közleményben, hozzáfűzve, minden gázolás traumatikus élmény a vonat vezetőjének, illetve azoknak az utasoknak is, akik a járműről vagy a peronról nézik végig az eseményeket.

Kampányt indítanak

Ezt a témát dolgozza fel a mavcsoport.hu oldalon elérhető, Menetközben című podcast-sorozat legújabb adása, amely része a MÁV 2022 áprilisában Érj haza biztonságban! címmel elindított vasútbiztonsági kampányának.

Figyelmeztet a MÁV

Kitértek arra, hogy a közlekedők idén is találkozhatnak figyelemfelkeltő plakátokkal, filmekkel, reklámokkal, a nyári időszakban különösen a Balaton-part és a Velencei-tó közelében lévő vasúti átjáróknál, valamint az Erzsébet-táborokban. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció