Szinte napra pontosan öt éve halt meg Usztics Mátyás. Halálhíre megdöbbentette a barátait és kollégáit. A családján kívül senki sem tudta, hogy súlyos beteg. Usztics Mátyás 68 esztendősen még nem készült a halálra. A kórházból is vidáman, bizakodva telefonált, aztán 2017. április 29-én a kiújult hasnyálmirigy-gyulladás végzett vele. Azóta sem tudják, hol van a sírja, de miért nem?

Politikai szerepvállalás

Usztics Mátyás karakteres színész volt, s rendkívül megosztó személyiség. Országos ismertséget az Angyalbőrben című sorozat Karádi őrmesterénak szerepe hozta meg neki, az ország kedvence lett. Játszott a Nemzeti Színházban, Szolnokon, a Rock Színház alapító tagja, 2003-tól pedig a Nemzeti Kamara Színház igazgatója volt egészen a haláláig. De Usztics Mátyással kapcsolatban nem csupán művészi tevékenységét, hanem a politikai és közéleti szerepvállalásait is emlegetik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megosztó ember volt

„Évtizedes barátság volt a miénk. Szinte mindent megbeszéltünk, mindent kitárgyaltunk. Tudom, hogy Matyikám, ahogy én becéztem, megosztó személyiség volt, de itt és most végérvényesen szeretnék tisztázni valamit: ő soha nem lépett be sem a Magyar Gárdába, sem a Jobbikba – mondta a színész egykori barátja, Pelsőczy László a Blikknek.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Orbán Viktornak is írt levelet

Hozzátette: „Segített sok mindenben, nyilvánosan is felszólalt, de őt elsősorban a haza és a nemzet féltése motiválta. Soha nem felejtem el, amikor a 2006-os tüntetések egyikén a Kossuth téren felállt a színpadra több ezer ember előtt, majd azt kérdezte: hol vagy, Orbán Viktor? Aztán az is ő volt, aki máskor épp Orbán mellett, mögött állt egy másik színpadon. De én láttam a miniszterelnökhöz írt levelét is, amelyben az állt: innentől már csak a színházra, a színészmesterségre szeretnék koncentrálni” – fogalmazott Pelsőczy László.

Elérzékenyülés

Usztics Mátyáshoz talán ő állt a legközelebb a kollégák közül. A színész, akinek egyik leghíresebb, legismertebb alakítása az István, a király címszerepe volt. A 74 esztendős művész ma is elérzékenyülve beszél barátjáról és a megdöbbentő titokról, ami Usz­tics halálát körüllengi. „Mindig is viharok jellemezték az életét, megalkuvást nem ismert, végtelenül konok, de egyenes ember volt. Csak a színháznak, a színészetnek élt, és mindig, minden pillanatban a maximalizmusra törekedett.” – mesélte a régi barát.

Félt a családja

Az egykori kolléga azt is elmondta a lapnak, hogy a közéleti szerepvállalásaiért rengetegen támadták Uszticsot. „A családja, a felesége és a két lánya félt emiatt, nehezen viselték mindezt. Ezért úgy döntöttek, soha nem hozzák nyilvánosságra, hol van Matyikám végső nyughelye. Én sem tudom. Azóta sem árulták el nekem sem, félve attól, hogy majd valakik meggyalázzák Usztics Mátyás sírját és emlékét” – mesélte szomorúan a színészkolléga.

Népszerű sorozatokban szerepelt

A 68 esztendősen elhunyt színész megannyi népszerű sorozatban szerepelt, például a Kisvárosban, vagy az Angyalbőrben című sorozatban, de nemcsak a filmvásznon szórakoztatott, hiszen a Rádiókabaré állandó, nagy sikerű szereplője is volt. A mai napig emlegetik szállóigeként sokan a mondatot: „Mondom az uramnak, Tibi…”

Mátyásnak kellett szólítani

Az egykori barát a visszaemlékezésében azt is elmondta, hogy nem volt hétköznapi ember, például elvárta, hogy ne becézgessék, hogy mindenki Mátyásnak szólítsa. Sajnos, soha nem kapta meg azt az elismerést, ami járt volna neki.

Nevetett a kórházban

„Sem Kossuth-, sem Jászai Mari-díjat nem vehetett át, pedig megérdemelte volna. Soha nem panaszkodott sem emiatt, sem az egészségi állapota miatt. Azt sem tudtam, hogy kórházba került, pedig még fel is hívott onnan nevetve, a jövőt tervezve. Aztán néhány nap múlva meghalt” – csuklott el a hangja Pelsőczy Lászlónak.

Nem árulják el, hol a sírja

Öt évvel ezelőtt a korábbi súlyos hasnyálmirigy-gyulladása újult ki Usztics Mátyásnak. Hiába telnek az évek, sok kollégájának és egykori barátnak hiányzik. Többen úgy vannak vele, hogy elmennének a sírjához, vinnének neki virágot, de a család továbbra sem árulja el, hová temették el Usztics Mátyást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Usztics Mátyás – Forrás: Youtube/TV2 Magyarország