Noha nem lesz kötelező használni, ennek ellenére jóval egyszerűbbé válhat vele életünk. Szép lassan elmosódik a valóság és az online tér közötti határ.

Egy dokumentum sem fog kelleni

Az Európai Unió ugyanis még 2030 előtt be fog vezetni egy olyan digitális igazolványt, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen darab papír- vagy műanyag alapú dokumentumot se kelljen magunknál hordani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Határokon átívelő megoldások

Noha hasonló tervekről már korábban is lehetett hallani, de a jelek szerint most már egyre jobban konkretizálódnak a dolgok: a minap egy brüsszeli háttérbeszélgetésen kiderült, hogy ez a konstrukció nem csak kényelmesebb lesz, az internetes ügyintézést és az uniós tagállamok egészségügyi rendszereinek határokon átívelő összekötését is megoldja.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Egységesített megoldás

Noha már ma is számtalan olyan, azonosításra alkalmas szoftver közül válogathatunk, amely elérhető az okoseszközökön, ezek azonban sokszor feszegetik az uniós adatvédelmi irányelvek határait. Azonban az EU eltökélt, hogy mindenkinek ingyenes legyen a digitális azonosítás.

Nem lesz kötelező

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az EU Wallet vagy más néven eID telepítése nem lesz kötelező, s ilyet nem is lehet előírni senkinek sem, mint ahogy nem szeretnének senkit sem rávenni ennek használatára. Noha lesz egységes alkalmazás, azonban a tagállamok más fejlesztőket is bevonhatnak.

Ezeket integrálná

Érdemes azonban tudni, hogy szenzitív információkat nem lehet rajta tárolni. Ilyen a vallási vagy politikai meggyőződés, a nemi irányultság. Azonban kiválthatja a személyi igazolványt, a lakcím- és TB-kártyát, a jogosítványt, de az iskolai végzettségeket is eltárolná.

Szerződéskötés személyes jelenlét nélkül

Ezzel a módszerrel akár autót is lehetne bérelni külföldön, s online is jelentkezhetünk egy állásra. Emellett tartalmazni fogja a digitális aláírást is, így nem kell személyes jelenlét, ha tető alá szeretnénk hozni egy szerződést. Továbbá könnyebbé válik életünk, ha külföldön szeretnénk igénybe venni valamilyen egészségügyi szolgáltatást.

Korhatáros tartalmak csak ellenőrzéssel

Még egy érdekes funkciója is lehet a digitális igazolványnak: az internetes oldalak ennek segítségével ellenőrizhetik le, hogy kiskorúak ne férhessenek hozzá a nem nekik szánt tartalmakhoz. Az Egyesült Államokban már több államban sikeresen korlátozták a hozzáférést a felnőtt oldalakhoz.

Van már jó megoldás

Azonban az uniós applikációnak nem ez lesz az elsődleges célja, noha kétségtelenül rendelkezni fog ilyen funkcióval. Ennek egyik fő oka, hogy jelenleg nem tudják kikényszeríteni a szolgáltatóktól, hogy bevezessenek egy ilyen jellegű azonosítási módszert, másrészt a digitális igazolvány várhatóan csak a nagykorúaknak lesz elérhető.

Nem lesz kötelező, így nem is kell használni

Utóbbiról nem lesz közös uniós döntés, rábízzák minden tagállamra, hogy mikor vezetik be a rendszert. A legalsó korhatár várhatóan a 14–16 éves kor között lesz. Noha nem kötelező a regisztráció, így a weboldalak megtekintéséhez sem lesz kötelező.

Karnyújtásnyira az online pénztárca

2026 közepére a tervek szerint elkészülhet elkészülhet a netes pénztárca, ami feleslegessé teheti a hagyományos dokumentumokat – derül ki a 24.hu cikkéből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Képünk illusztráció, forrás: Facebook.)