A szakemberek által meghatározott legrosszabb várható koronavírus-fertőzöttségi mutatók kétszeresét is ki kell bírnia a magyar egyészségügyi kapacitásnak – mondta Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén, közben az új eljárás rend szerint a háziorvos teszt nélkül is fertőzöttnek minősítheti a koronásokat.

A kormányfő napirend előtti felszólalásában kifejtette: az orvosok, matematikusok szerint legrosszabb esetben egyszerre 200 ezer fertőzött lehet az országban, közülük várhatóan 16 ezernek lehet szüksége kórházi kezelésre és 800-nak lélegeztetőgépre.

A kormány a biztonság kedvéért ennek kétszeresével számol, vagyis 400 ezer beteggel – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: jelenleg 66 ezer kórházi ágy van, de számuk bővíthető.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Eközben új eljárásrendet adott ki szeptember 21.-én a koronavírusjárvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter. Az új eljárásrend szerint a koronavírusfertőzést PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján is megerősítheti a háziorvos.

A két féle módon diagnosztizált betegek nyilvántartása azonban már eltér. Bárhogyan is diagnosztizálják a fertőzöttet, az esetet jelenteni kell a központnak, de míg a PCR-teszttel igazolt fertőzötteknél a betegség kimenetelét (a beteg gyógyult vagy meghalt), illetve a kórházból történt elbocsátás idejét is fel kell tüntetni, a csak tünetek alapján diagnosztizáltakról ezt már nem kell jelenteni – írja a 444.hu.

Koronavírus mintavétel – Fotó: MTI/Soóki Tamás

Visszatérve a parlamenti beszédre, Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy életben van a tavasszal kidolgozott vezénylési terv az egészségügyben, vagyis ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor egy következőt léptetnek be az ellátási körbe, ahová más intézményből irányítanak át dolgozókat.

Orbán Viktor emlékeztetett: Magyarországon az első beteget márciusban regisztrálták, és mivel vakcina máig sincs, nem volt más választás, mint a járvány terjedését lelassítani, hogy időt nyerjenek.

Az ország egy hét alatt egy új működési modellre állt át, a védekezést a legtöbb európai országnál hamarabb kezdte meg – mondta.

A miniszterelnök azt is elmondta: az ország az első csatát megnyerte, a magyar egészségügyi rendszer képes volt megvédeni az embereket. Köszönetet kell mondani az erőn felül teljesítő orvosoknak és ápolóknak, az Operatív Törzsnek – mondta.

Kijelentette, hogy a vírus második hullámában vagyunk, sokkal felkészültebben, mint tavasszal. A nemzeti konzultáció válaszaiból leszűrték: az országnak működnie kell, a mindennapi életet nem béníthatja le a vírus.

Ezután a kormány védekezés miatti döntéseiről beszélt. A beutazási korlátozások továbbra is megmaradnak. Kiemelte a maszkhasználat fontosságát, aki nem használja, 50 ezer forintos büntetésre is számíthat, sőt kezdeményezte, hogy a büntetési tételt akár tovább is emelhessék

Teljes körű látogatási tilalom van a kórházakban és az idősotthonokban, kötelező lesz a hőmérés az iskolákban. Hatósági árasak lettek a koronavírus-tesztek, és ingyenes lesz az influenza-elleni védőoltás.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd