A kistarcsai oltóponton készült felvételt posztolt a Facebook-oldalára Hadházy Ákos országgyűlési képviselő. Állítja a felvétel valódi. Ha tényleg ott készült, döbbenetes, hogy ilyen előfordulhat. A képen jól látszik, hogy a 2 méteres távolságot szinte senki sem tartja, ilyen körülmények között könnyen megfertőződhetnek azok, akik pont az oltásért állnak sorba.

Összezsúfolva

„Nem akartam elhinni, de mégis igaznak látszik: Magyarországon az oltáshoz az idős embereket összeterelik és összezsúfolják egy zárt, szűk folyosóra. Eljutott hozzám egy riasztó felvétel, amely állítólag február 5-én készült a kistarcsai kórház oltópontján.” – írja a képviselő majd így folytatja:

Oltópont

„Ma reggel egy jó emberemet elküldtem oda. Zsúfoltságot a kora reggeli órákban nem látott azonban a felháborító kép helyszínét egyértelműen be tudtuk így azonosítani. Sajnos az is egyértelmű, hogy a kép már akkor készült, amikor a folyosórészlet oltópontként üzemelt.” – állítja a képviselő.

Megfertőződni oltáskor

Hadházy Ákos szerint „az oltással egy időben fertőződni a vad vírussal egyáltalán nem jelent jót. Sőt, komoly probléma lehet, mert ebben az esetben az oltás akár nehezítheti is a helyzetet. Nem véletlen, hogy nálunk boldogabb országokban egészen máshogyan készülnek a tömeges oltásokra. Szellős, tágas csarnokokban, vagy autós oltópontokon vakcináznak” – írja az országgyűlési képviselő.

Oltani kezdenek az orosz vakcinával

Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden elmondta, hogy 560 fővárosi háziorvost kérnek arra, hogy válasszanak ki praxisukban öt embert, aki az oltópontokon kapja meg a Szputnyik V oltóanyagot. A vakcinából 2800 adag áll most rendelkezésre, és krónikus betegséggel nem rendelkezők kaphatják meg – tette hozzá.

20 ezer embernek elegendő

Emlékeztetett, ebből az oltóanyagból “nem rendelkezünk tetemes mennyiséggel”. Még decemberben érkezett hatezer adag Szputnyik V, ebből laborvizsgálatok után szabadították fel a most beadható mennyiséget. Ebből az oltóanyagból további húszezer ember beoltására elengedő mennyiség van az országban, de ezen tételek laboratóriumi vizsgálata még folyamatban van – jelezte.

Háziorvosok is kapnak Pfizer-vakcinát

A héten már nemcsak az oltópontokon használhatják, hanem a háziorvosok is olthatnak a Pfizer-vakcinával, amelyből kedden 85 410 adag érkezik Magyarországra, és egy ampulla 5-6 ember beoltására elég. A regisztrált beolthatók listáját az orvosok ismét megkapják, és a rendelőben kell megszervezni a legidősebbek oltását – mondta a tisztifőorvos.

AstraZenaca oltást is a háziorvosok adják be

Müller Cecília közölte: szintén a háziorvosoknál kezdődik a 18 és 60 év közötti, krónikus betegséggel élők oltása az AstraZeneca vakcinájával. 2040 háziorvos fog kapni egy-egy ampullát ebből az oltóanyagból, amelyből tíz-tíz ember beoltására lesz lehetőség. Ebből a vakcinából csütörtökön várható újabb szállítmány – tette hozzá.

Krónikus betegek kapják

Az AstraZeneca készítményéből is az idősebbek oltása kezdődik, de itt a krónikus egészségi állapoton van hangsúly, hiszen fiatalabb emberek is élnek krónikus betegséggel – mondta. Ide sorolta a szív- és érrendszeri, a tüdő-, a vesebetegséggel élőket, a daganatos és a cukorbetegeket vagy a szervátültetetteket. Minden esetben a háziorvos szakmai döntésén múlik, hogy kiket olt be legelőször ezzel a vakcinával – emelte ki Müller Cecília.

Eddig az ország lakosságának 3%-át oltották be

Oltást eddig 291 396 ember kapott, 110 395-en pedig már valamelyik vakcina második dózisát is megkapták.

Itt van Hadházy Ákos eredeti posztja

Kiemelt kép forrása: Facebook/Hadházy Ákos