Budapest főpolgármestere számolt be arról, hogy végül mi lett a sorsa a zuglói szociális modell sarokkövének.

Ezt írta Karácsony Gergely

Ma délután Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely egy hosszabb bejegyzésben írt közösségi oldalán a zuglói minimáljövedelem-juttatásról. Azt írta, az új városvezetés arra készült, hogy kivezesse azt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Letettek a szándékukról

Karácsony Gergely örömmel számolt be arról, hogy végül nem valósulnak meg a zuglói városvezetés eredeti szándékai. Hangsúlyozta, hogy miután zuglói polgármesteri posztjától elköszönt, nem kommentálta a helyi vezetőség döntéseit. Most azonban kivételt tett.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem az a dolga, hogy “zsűrizzen”

Azzal indokolta, hogy eddig nem emelte fel a szavát a Zuglóban történő dolgok kapcsán, hogy nem az a dolga főpolgármesterként, hogy “zsűrizzen”. Feladatának azt tekinti, hogy támogassa a kerületi vezetést a közös célok megvalósításában. Elmondta, hogy most mégis miért szólal meg Zugló kapcsán.

Ez forog kockán

Karácsony Gergely szerint az a tét, hogy hihetnek-e tovább abban az emberek, hogy a Budapestet és Zuglót vezető pártok tényleg azon munkálkodnak-e, hogy Magyarország “mindannyiunk közös otthona, igazi köztársaság legyen.” A főpolgármester kifejtette, hogy a köztársaságban a polgárok olyan közösséget alkotnak, amelynek tagjai számíthatnak a többi polgártársa támogatására.

Ez volt a minimumjövedelem célja

A minimumjövedelem bevezetésekor azt tartották szem előtt, hogy mindenkinek legyen legalább akkora fizetése, amiből meg lehet élni tisztességgel. Karácsony Gergely kiemelte, hogy ilyen juttatási formára szinte minden európai országban akad példa. Sajnálatát fejezte ki, hogy idehaza országos szinten ez nincs bevezetve.

2015-ben alkották meg a zuglói szociális modellt

E hiányosság pótlására 2015-ben bevezették a minimáljövedelem-juttatást Zuglóban. Azért csak ott, mivel egy önkormányzatnak sem pénze, sem jogi kerete nincs arra, hogy országos szintű rendszert alakítson ki. Karácsony Gergely kiemelte, hogy “a törvény ugyanis nagyon alacsonyan húzta meg az önkormányzatok által adható legnagyobb szociális támogatás összegét.”

Az elv a lényeg

A jelenlegi főpolgármester szerint az elv a lényeg, mely szerint “senkit nem hagyunk magára”. Az ellenzék 2022-es közös programjának fontos eleme volt a minimáljövedelem bevezetése. Ennek ellenére a választók nem ezt a programot választották.

Nem tudták meggyőzni a szavazókat

A voksolók Karácsony Gergely szerint nem hittek az ellenzék programjában. Több ellenzéki politikus is csalódott a miatt, hogy hiába volt jó programjuk, nem sikerült az embereket meggyőzni arról, hogy az meg is valósítható. A főpolgármester szerint azzal kell kezdeni, hogy “mi hiszünk abban, hogy amit mondunk, az igaz és helyes.” Reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy később mások is tudnak hinni ebben.

Természetes, hogy sok a belső vita

Karácsony Gergely szerint semmi furcsaság nincs abban, hogy egy helyi koalíció működése több belső vitával jár együtt. Annak azonban örül, hogy a zuglói polgármester, Horváth Csaba és a Momentum vezetői meggyőzték a kollégáikat, és végül nem került eltörlésre a minimáljövedelem intézménye.

Meg kell erősíteni a szociális védőhálót

A főpolgármester bejegyzése utolsó soraiban arról írt, hogy az ellenzéknek minden eddiginél jobban kell igyekeznie a szociális védőháló megerősítésén. Erre Zuglón túlmenően minden olyan önkormányzatban törekedni kell Karácsony Gergely szerint, ahol ellenzéki vezetőket választottak meg. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció