Megjelent a kormányhatározat, amely kimondja, az állami intézményeket 18 fokra kell felfűteni a téli időszakban. Ez a középiskolákra is vonatkozik, az általános iskolákban azonban 20 fok lesz. Ezenkívül a kormány egy magyar gyártónak vissza nem térítendő támogatást ad, hogy alternatív fűtésű kazánokat gyártson.

Kormányjavaslat

Gulyás Gergely szombaton jelentette be, hogy a kormány előtt egy olyan javaslat is szerepel, hogy az általános iskolákban legalább 20 fok legyen télen, és a 18 fok csak középiskolára legyen érvényes. A miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, ezt valószínűleg el is fogadják majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Spórol a kormány

„A kormány magán kezdi a takarékoskodást, a lakossági rezsicsökkentést pedig továbbra is biztosítja, szögezte le a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-hez hétfőn este eljuttatott közleményében.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Háború és szankciók

A közlemény szerint az elmúlt hónapokban a magyar kormány azon dolgozott, hogy „a lehető legnagyobb mértékben megvédje a magyar embereket a háború és az elhibázott szankciók negatív hatásaitól, a magyar embereket egyedülálló intézkedések védik”.

Állami intézmények

A kormány a takarékoskodást magán kezdi és 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami intézmények és gazdasági társaságok részére Ennek részeként 2022. október 1-jétől a fűtéssel biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius fokot nem haladhatja meg az állami intézmények helyiségeiben és tereiben.

Kivételek

A szabályozás alól kivételt képeznek az egészségügyi-, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és a gyermekvédelmi intézmények, valamint a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények.

Ilyen meleg lesz az iskolákban

A köznevelési és a szakképző intézményekben legalább 18 Celsius fokot kell elérnie a léghőmérsékletnek, azokban a köznevelési intézményekben pedig, ahol 14 év alattiak gondozása, oktatása zajlik, ott legalább 20 Celsius fokot kell biztosítani.

Alternatív fűtési módok

Közben megjelent kormány határozata a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosításához szükséges intézkedésekről. Mint írták, a magyar energiaellátás biztonsága és az energiaárak elviselhető szinten tartása érdekében gyors, hatékony kormányzati intézkedések szükségesek.

Magyar kazángyártó

Ennek része a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosítása. A kormány ezt hosszabb távon magyar gyártó bevonásával képzeli el.

Állami támogatás

Palkovics László feladata lesz, hogy a hazai gyártókapacitás kialakításának támogatása érdekében 35%-os támogatási intenzitásnak megfelelő 1 000 000 000 forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújtson, támogatói okirat alapján. Az ipari és belügyminiszternek azonnal létre kell hoznia egy szakértői munkacsoportot, amely pontosan meghatározza, milyen sorrendben, mely intézményekhez lehet konténerkazánokat telepíteni.

Októbertől 400 intézmény tér át

A tárca szerint az októberben kezdődő fűtési szezonban már négyszáz helyszínen, köznevelési és szociális intézményeknél lehetnek konténerkazánok. Ezek pelletet, biomasszát égetnek el, időigényes engedélyeztetés nélkül telepíthetőek. A rendszerbe kötést is gyorsan, néhány nap alatt el lehet végezni. A berendezéseket először részben külföldről veszik meg.

Technológiai átállás

A technológia csak ott használható, ahol a hő, meleg víz az épületben lévő radiátorokba, hőcserélőbe bejuttatható. Az alkalmassági kritérium mellett a kiválasztásnál figyelembe veszik a meglévő fűtési rendszer állapotát, működőképességét, a gázfogyasztásban elérhető csökkentés mértékét is. A program a későbbiekben további helyszíneken, szélesebb intézményi körre kiterjesztve folytatódhat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció