“A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere. Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését”– közölte szerdán nem sokkal dél után Karácsony Gergely, aki a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezte.

Új választást akart

A főpolgármester azt írta, „a választási folyamat átláthatatlansága miatt még azt is vállaltam volna, hogy az egész városban ismételjük meg a főpolgármester-választást, immár mentesen minden politikai és jogi manipulációtól. A Kúria jogerős döntése azonban ezt a vitát lezárta.   A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Nem mond le

“A főpolgármesterségről természetesen nem mondok le,mondjanak le azok, akik félre akarták vezetni a budapestieket és akik képtelen voltak egy tisztességes újraszámlálást levezényelni.” – írta Karácsony Gergely. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Reagált Vitézy Dávid 

Vitézy Dávid, közösségi oldalán azt írta, az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartja, és szerinte ha Karácsony komolyan gondolta, hogy az új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, akkor neki is az AB-hez kellene fordulnia. Utalt arra is, hogy ha Karácsony szerint nem volt minden rendben a választással, akkor még mindig lemondhat, hogy új választás legyen.

Ámokfutás

Az LMP és a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt azt írta, aggasztónak tartja az ámokfutást, amit Karácsony az elmúlt hetekben előadott, amelyben jogorvoslati lehetőségeket minősített csalásnak, és bűncselekményekkel vádolt meg köztisztviselőket.

Vitézy kérelmét is elutasították 

A főpolgármester bejelentése után kevéssel a Kúria közzétette a határozatot, amelyből kiderül, hogy elutasították Vitézy Dávid kérelmét is; a vesztes főpolgármester-jelölt két kerületben ismételte volna meg a választást.

Mindketten a Kúriához fordultak 

Múlt hét hétfőn mind Karácsony, mind kihívója, Vitézy Dávid közölte, hogy megtámadja a Kúrián a főpolgármester-választás végeredményéről szóló NVB-határozatot. Míg Vitézy két kerületben, a hivatalban levő főpolgármester egész Budapestre kezdeménye a választás megismétlését kérte. 

Összezavarták a választókat

Karácsony most azt írta, hogy „a főpolgármester-választást is próbálták elcsalni – csak épp ez se sikerült”. Szerinte a Fidesz és a kormány össze akarta zavarni a szavazókat, ennek megvoltak a maga lépcsői. Ide sorolta, hogy egy napra tették az EP- és az önkormányzati választást, azt, hogy utolsó pillanatban megváltoztatták a Fővárosi Közgyűlés megválasztására vonatkozó szabályokat, miközben figyeltek arra, hogy „a legapróbb részletek is az Orbán-kormány egykori államtitkárának, Vitézy Dávidnak kedvezzenek”.

Szentkirályi feladata 

Karácsony szerint Szentkirályi Alexandrának „a hivatalos fideszes jelöltnek csak az volt a feladata, hogy létével hitelesítse a valódi fideszes jelöltet az ellenzéki szavazók előtt, majd az utolsó lehetséges pillanatban visszalépjen a javára”. Hozzátette: „Szentkirályi utolsó pillanatban való visszalépésével kiderült az igazság, de kevés idő volt arra, hogy az minden választópolgárhoz eljusson. De még így sem sikerült nyerniük”. A Fidesz próbálkozásának minősítette a szavazatok újraszámlálását is. Karácsony szerint ennek elrendeléséhez semmilyen jogszabály adta feltétel nem teljesült. Az NVB újraszámlálását kaotikusnak nevezte. „Nem vádolok senkit tudatos választási csalással, az azonban mégiscsak különös, hogy a fideszes polgármesterek által irányított kerületben az érvénytelen szavazatokhoz arányosítva közel két és félszer (!) annyi új Vitézy-szavazatot találtak, mint az ellenzéki kerületekben” – írta. Kijelentette:

Újraszámolták az érvénytelen szavazatokat

Két hete pénteken azért számoltak újra a 24 592 érvénytelen szavazatot, mert Vitézy Dávid megfellebbezte a június 9-i első eredményt, ami egyébként szintén Karácsony Gergely 324 szavazatos győzelmét hozta. A Vitézy által kezdeményezett újraszámlálás alapján az eredetileg érvénytelen szavazatok között végül 53 érvényes szavazatot találtak Grundtner Andrásra, 112 szavazatot Karácsony Gergelyre és 395-öt Vitézy Dávidra, így jött ki Karácsony új, 41 szavazatos előnye.   A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely