Ötmillió forintos bírság is kiszabható! Érdemes inkább megszabadulni a parlagfűtől. Az idei évtől megszűnt ugyanis a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő – mondta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója.

Gyuricza Csaba hozzátette: a fertőzöttség mértéke indokolja a július elsejétől kezdődő ellenőrzés és szankcionálás szigorítását. Ez annak tudható be, hogy a parlagfű korai virágzó alfajai is megjelentek Magyarországon, amelyek elterjedését a korai védekezéssel próbálják megakadályozni.

Ennek érdekében több tízezer polgárőr bevonásával júliusban parlagfű-mentesítési hetet tartottak, amely egy hét intenzív kommunikációt jelentett a témában – írja a Hirado.hu.

A probléma az, hogy nagyon sokan nem ismerik a parlagfüvet, márpedig a védekezés a felismerésnél kezdődik – hangsúlyozta. Magyarországon több mint kétmillió ember szenved parlagfű-allergiától, ráadásul az allergiások száma minden évben 20 ezerrel nő.

Hogy mennyire veszik szigorúan a büntetéseket, arra jó példa az, hogy 2018-ban belterületen több mint 13 millió bírságot osztottak ki, míg külterületen több mint 189 milliót.

Egy idei törvénymódosítás miatt 2019-től július 1-től kezdve már egész évben fennálló kötelezettség a parlagfűírtás. Aki ennek nem tesz eleget, az az év bármelyik napján megbüntethető 15 ezertől 5 millió forintig.

Mi történik, ha valaki nem fizet bírságot?

Amennyiben kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít. Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni – írja a Hellovidek.hu.

A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Nem árt tudni azonban, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen, a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára.

Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik. Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az “ügyfélnek” kell megfizetnie.

Képek: Parlagfű és annak irtása Pátyon – Fotó: BPK