A túlzott kipufogógáz-kibocsájtás elleni európai küzdelem és a dízelüzemű járművek használatára vonatkozó szabályok változása nyomán megjelent a személy- és tehergépkocsik, valamint autóbuszok DPF szűrőinek tisztítására irányuló szolgáltatás. Emellett a Magyarországon forgalomba helyezett járművek milliós száma is illusztrálja a piac nagyságát, és mutatja a megnyíló új üzleti lehetőségeket. Érdemes-e hát élni a lehetőséggel, és nyitni egy DPF szűrők tisztításával foglalkozó műhelyt?

A tisztítási szolgáltatás iránti igény növekedése

Főleg abból ered, hogy a magyar utakat járó járművek egy jelentős hányada dízelmotorokkal van felszerelve. Ezért az újonnan létrejött, részecskeszűrő-tisztítási szolgáltatást nyújtó vállalkozások nem fognak az ügyfelek hiányára panaszkodni. Ezen felül a jogi előírások módosulása, az egész Európában jellemző közúti ellenőrzések és a magas bírságok egyre hatékonyabban rettentik el a gépjármű-tulajdonosokat a részecskeszűrők jogellenes eltávolításától, ami korábban elég elterjedt módszer volt az eldugult DPF szűrő problémájának megoldására.

Új üzleti lehetőségek és a beruházás gyors megtérülése

A részecskeszűrőket tisztító vállalkozások szolgáltatásait a leggyakrabban autószervizek tulajdonosai és egyéni ügyfelek veszik igénybe. Ez a trend változóban van, mivel a fuvarozó cégek és a tömegközlekedési vállalatok elnökei szintén egyre gyakrabban veszik komolyan a kipufogógáz-kibocsájtási normák kérdését, és döntenek az ilyen szolgáltatások igénybe vétele mellett, flottájuk műszaki állapotának javítása érdekében.

Mit kell tenni saját DPF szűrő tisztító szervizünk megnyitása érdekében?

Kezdetnek elegendő egy speciális, hidrodinamikai elven működő tisztítógép. Az ilyen típusú berendezések egyik legnagyobb gyártója vagyunk Európában. 17.500 EUR és 27.000 EUR közötti árakon kínálunk gépeket. A vásárlás után a vállalkozót mind elméletben, mind gyakorlatban megfelelően kiképezzük. A gép a képzéssel együtt történő megvásárlása után maga a tisztítási folyamat már nem igényel különösebb képzettséget. Ennek köszönhetően a tevékenység megkezdése és a profi szolgáltatás nyújtása az ügyfelek számára már nem okoz semmilyen nehézséget. Ezen felül ügyfeleinknek műszaki tanácsadást és értékesítés utáni támogatást is nyújtunk. Figyelembe véve a szűrőtisztítás átlagos műszaki költségét, ami kb. 5-10 EUR-t tesz ki, nem nehéz kiszámolni, milyen gyorsan várható a gép megvásárlása után a beruházás megtérülése – fejti ki Európa egyik vezető DPF szűrő tisztítógép-gyártója, a lengyelországi OTOMATIC cég képviselője.

Hatékony módszer és innovatív tehergépkocsi-szűrő tisztító adapter

A részecskeszűrők tisztításának hidrodinamikus módszere a vízátfolyás erejének és a kompresszorból származó sűrített levegő lendületének felhasználásán alapul. A turbulens tisztítási folyamat során a folyadékáramok örvényeket képezve keverednek össze, amelyek könnyedén behatolnak a szűrőbe és eltávolítják a szilárd részecskéket. E módszer magas hatékonysága révén domináns pozícióba került a piacon, háttérbe szorítva az egyéb, kevésbé hatékony regenerációs eljárásokat.

A hidrodinamikus módszerrel történő tisztítás előnyei:

 1. Olcsóbb a szűrő eltávolításánál – az átlagos költség kb. 100 EUR
 2. Biztonságos a szűrő katalitikus bevonata számára
 3. Gyors – (a tisztítás kb. 60 percet vesz igénybe)
 4. Hatékony – a DPF szűrő eredeti kapacitásának akár 99,9%-át visszaállítja

Ezen felül a 2020. évtől kezdve az OTOMATIC cég, a piacon elsőként és egyedüliként egy az európai szabványoknak teljes egészében megfelelő megoldást kínál ügyfeleinek – egy innovatív, szabadalmazott Euro 6 DPF csatlakozó adaptert. Ez tehergépkocsikban, autóbuszokban, építőipari gépekben és villás targoncákban használatos részecskeszűrőkhöz készült. Teljes körűen együttműködik a hidrodinamikus rendszerű DPF szűrő tisztító gépekkel.

Az univerzális EURO 6 csatlakozó adapter használatának előnyei:

 • Egyetlen adapter az összes típusú, tehergépkocsikban használt Euro 6 DPF szűrőhöz
 • A szűrő kerámia-betétje összes csatornájának egyenletes tisztítása
 • Az elért légkeverésnek köszönhetően a szűrő mosás utáni szárítási idejének akár harmadára rövidülése
 • Kétirányú tisztítási és szárítási folyamat
 • A versenyképesség növekedése a hagyományos adapterek felhasználóival szemben

A jövőre vonatkozó előrejelzések

A szűrőtisztítási szolgáltatás népszerűségének növekedése mellett szóló érv minden bizonnyal a gazdaságossági szempont.

A szűrőtisztítási szolgáltatás ára Európa egyes országaiban eltér egymástól, és a jármű típusától függően ingadozik:

 • személygépkocsik: 100-200 EUR
 • tehergépkocsik és autóbuszok: 400-600 EUR

Elérhetősége nyomán terjedésével egyidejűleg csökken a kereslet a sokkal drágább szűrő-eltávolítás és a rendszerek emulátorokkal történő megtévesztése iránt.

2017 óta folyamatosan nő a kipufogógáz-kibocsájtás pontos ellenőrzését lehetővé tevő diagnosztikai eszközökkel felszerelt rendőrjárőrök száma. Mi több, ugyanezen évtől az új benzinmotoros járműveknek is GPF részecskeszűrővel felszerelve kell elhagyniuk a gyárakat.

Az Euro 5 és Euro 6 szabványnak megfelelő járművekkel szemben jelenleg hatályos 2,5 (m-1) szintű füstopacitási kritérium nyomán a DPF szűrő tisztítási szolgáltatást kínáló piac a következő néhány évben még bizonyosan növekedni fog.

Olvass többet: https://www.otomatic.eu/dpf-business-hu/

Facebook: https://www.facebook.com/OtomaticDPF/

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!