Jelenleg 103 koronás beteget ápolnak a Dél-Pesti Centrumkórházban, 11-en vannak lélegeztetőgépen. Az intézmény infektológus főorvosa szerint napokon belül másik kórházakat is meg kell nyitni, mert ők a kapacitásuk végén járnak. Szlávik doktor azt is elmonda, hogyan lehet majd az influenzát megkülönböztetni a koronavírustól

A Dél-Pesti Centrumkórházban 103 koronavírusos beteg, 11-en vannak lélegeztetőgépen mondta Szlávik János infektológus az ATV Heti Napló című műsorában vasárnap este. A kapacitásaik határán járnak, napokon belül több kórházban új ágyakat kell bevonni a betegek ellátásába.

Szlávik doktor azt is elmondta, hogy rendkívül kevés a fiatal súlyos beteg. A koronavírus főleg a 70, 80 évesekre lehet végzetes. Magyarországon a halálozási arány 1-2% körül van, ugyanakkor riasztó, hogy egyre több a tünetmentes beteg.

A gyógyítás során többféle kezelést lehet már nálunk is elérni, de a koronavírust jelenleg teljesen nem lehet meggyógyítani, hiszen nincs ellene gyógyszer.

„Rendkívül kevés eszköz van a kezünkben, hogy egy vírusbetegséget meggyógyítsunk, vélhetően a koronavírust is a gyógyszerekkel csak elnyomni lehet majd, de megszüntetni nem” – mondta Szlávik doktor.

Magyarországon naponta 9-10 ezer koronavírus-tesztet végeznek el, Szlávik doktor bízik abban, hogy a tesztek hatósági árai miatt nem esik majd vissza a tesztelések száma az országban, mert szerinte csak így lehet eredményesen védekezni.

Jelenleg 6 oltóanyag van az úgynevezett harmadik fázisban a kutatások végstádiumában.

Az influenza-szezon idején hogyan fogják megkülönböztetni a koronás betegeket a sima influenzásoktól – tették fel a kérdést. Szlávik doktor szerint úgy, hogy aki beoltatja magát influenza ellen, arról tudni fogják, hogy nem influenzás.

Kiemelt kép forrása: MTI/Kovács Tamás