Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta két kamaszt ért vasárnap este kis híján végzetes baleset Egerben, amikor a pályaudvaron felmásztak egy vagon tetejére. Egyikük könnyű, míg másikuk súlyos sérülést szenvedett.

Tűzoltók hozták le

Ahogy arról portálunk is beszámolt a fiatalokat áramütés érte, egyikük a város hivatásos tűzoltóinak segítségével le tudott mászni a sínekre, a másik azonban annyira megsérült az áramütéstől, hogy a tűzoltók létrán hozták le. A mentők ezután mindkettőjüket kórházba vitték – közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő még hétfőn. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Teste több, mint 80 százaléka megégett

Az RTL Híradójában Leskó Diána, az OMSZ kommunikációs munkatársa elmondta, a fiú testének több mint 80 százaléka másod- és harmadfokban megégett, továbbá felmerült a légúti égés gyanúja is. A Híradó úgy tudja, a fiúk a Heves megyei Pétervásáráról származnak. Hogy miért másztak fel a kocsi tetejére, egyelőre nem tudni. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a pályaudvar dolgozói zárlatot érzékeltek a baleset pillanatában. A rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A riport itt nézhető vissza:

Három fiatal küzdött az életéért

A Kékvillogó.hu írt arról 2022 nyarán, hogy három olyan fiatal életéért küzdöttek a budapesti Bethesda Gyermekkórházban, akik magasfeszültségű áramütést szenvedtek. A kamaszok körében évek óta hódít egy kihívás, miszerint vonatok tetején szelfiznek vagy éppen videókat készítenek magukról.

Ne másszatok vonatra!

„Soha, soha, ne másszatok vonatra!” – ezzel a címmel intézett felhívást a fiatalokhoz a Bethesda Gyermekkórház. „Jelenleg is három olyan súlyosan égett fiatal életéért, gyógyulásáért küzdünk égésintenzív osztályunkon, akik vonattetőre másztak szelfizni (vagy épp fent lévő társukat menteni) vagy egyszerűen kipróbálni, milyen érzés fent lenni. Soha nem szabadna átélni, amit ők és gyógyítóik ebben a percben is átélnek” – írja az intézmény.

Meggyullad az emberi test

„A magasfeszültségű vezetéket nem kell megérinteni, másfél-két méteres távolságból is áthúz az áram, a 25 000 Volt és meggyullad az emberi test! Osszátok meg, és jutassátok el ennek üzenetét ma legalább egy fiatalhoz!!!” – hívta fel a figyelmet a veszélyre a kórház.

Sárospataki baleset

Tavaly áprilisban, Sárospatakon egy 16 éves fiú a vasútállomáson felmászott egy tehervagon tetejére, hogy fényképet készítsen, de „a felsővezetékben lévő magasfeszültség áthúzott rajta”. 15 éves barátja megpróbált segíteni, de ő is súlyosan megsérült.

Szabadbattyáni eset

2021 nyarán nagyfeszültségű áram ütött meg egy kamaszt a szabadbattyányi vasútállomáson. A fiú egy barátjával éppen Siófokról tartott Balatonfüredre egy buliból – írta a BudaPestkörnyeke.hu

Egy tehervagonra mászott fel

Egy üres tehervagon tetejére mászott fel, hogy arról videó készülhessen. A felsővezetékből nagyfeszültségű áramütés érte és a ruhája pedig felgyulladt, a lángokat a vasút egyik munkatársa oltotta el porral oltóval. A fiút életveszélyes állapotban szállították kórházba. 

Figyelmeztetést adott ki a MÁV

A MÁV a mostani esettel összefüggésben és hivatkozva a korábbi tragédiákra közleményt adott ki, melyben azt írják: “Idén már többen szenvedtek súlyos égési sérüléseket, amikor vasútüzemi területen felmásztak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára. A balesetekben ismét fiatalkorúak is érintettek. A MÁV kéri a szülőket és pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos! “

Veszélyes üzem

“A vasút veszélyes üzem! A közvetlen életveszély miatt a vasút üzemi területén belül tilos tartózkodni. Sok esetben, amikor valakik izgalmas időtöltést remélve, vagy egy jó fotó elkészítése érdekében a tiltott üzemi területre tévedtek – súlyos, vagy halálos sérüléssel kerültek kórházba, otthon már hiába várták őket. A tiltott helyen tartózkodás miatt bekövetkezett balesetek a vasúti utasforgalom részére kijelölt helyeken kívüli vasútüzemi területeken történnek (például a peronok mellett húzódó sínek, a nyílt vonal (pálya), a rendezőpályaudvarok vagy akár azok a figyelmeztető táblával ellátott szolgálati átjárók, amelyeket kizárólag vasúti alkalmazottak használhatnak). Szigorúan tilos a járművek alá menni, illetve azok tetejére felmászni. Az 5-6 méter magas jármű tetejéről való lecsúszás is súlyos sérüléseket okozhat, vagy akár halálos következménnyel is járhat.”

Életveszélyes

“A villamos felsővezetéknek már a megközelítése is életveszélyes, 2 méteres távolságon belül akár halálos áramütést is okozhat. A felsővezeték, illetve a felsővezeték-hálózat más részeinek (oszlopok, kapcsolók) érintése életveszélyes. Az ilyen elektromos berendezéseken, velük összefüggő szerkezeteken, teherkocsikon nemzetközi jelölések is láthatóak a magyar feliraton kívül: az elektromos nagyfeszültségre utaló villám, és a „25 kV” feszültségi érték egyértelmű feltüntetése. A vasúti közlekedés során az utasok kizárólag az utasforgalom részére kijelölt területeken tartózkodhatnak, amelyeket például a vonatjegy megvásárlásához, a várakozáshoz, a vonatra szálláshoz vagy az utazáshoz használhatnak” – írják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció