Várhatóan a gyümölcsök ára még a mostaninál is jobban elszáll Magyarországon, a jelenlegi árakhoz képest 30-40 százalékkal fizethetünk többet.

Az élelmiszerek a magyar boltokban májusban átlagosan 8,4 százalékkal kerültek többe az egy évvel korábbinál. Ezen belül a párizsi, a kolbász 22 százalékkal, az idényáras termékek a (burgonya, a friss zöldség és a gyümölcs) majdnem 20 százalékkal drágult. Júniusi adat még nincs, de aggasztó jelek viszont már vannak.

„Az idei évben is gyenge gyümölcstermés várható, így ez már a harmadik ilyen év” — mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója az M1-en.

Hunyadi István arról beszélt, hogy egy átlagos év termésének csak a negyede várható kajszibarackból, de kevesebb lesz őszibarackból, almából, meggyből és cseresznyéből is. A gyenge termés a tavaszi fagy, az aszály, a nyár eleji esőzések és az enyhe tél miatt van.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint gyümölcsből 500 ezer tonnára lehet számítani az idén az egyébként átlagosan évi 800-900 ezer tonnával szemben. A kereskedők ezért 30-40 százalékos drágulást prognosztizáltak.

Kiemelt kép: illusztráció