Jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak az elmúlt időszakban. A járvány előtt már érzékelhető volt a sertéshús árának emelkedése, ez pedig magával rántotta a kolbászok és felvágottak árait is. Most a zöldségek és gyümölcsök árain akad meg a szemünk.

Idén júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben, írja friss jelentésében a KSH.

2019. júliushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal nőtt, ezen belül

  • az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 17,
  • a párizsié és kolbászé 16,
  • a cukoré 14,
  • a szalámié, szárazkolbászé és sonkáé 11,
  • a tojásé 8,9 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,3, ezen belül a dohányáruk – főként a termékkört érintő jövedékiadó-emelés következtében – 9,7 százalékkal drágultak.

Az üzemanyagok ára viszont 4,2 százalékkal csökkent.

Nagyon drágák a zöldségek és a gyümölcsök

A friss hazai és déligyümölcsök is drágultak, pedig ilyenkor nem szoktak Egy hónap alatt, júniushoz képest, a fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal emelkedett, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,2 százalékos mérséklődése csak részben ellensúlyozta a nem idényáras élelmiszerek árának 0,4 százalékos növekedését.

Az idényáras élelmiszereken belül a friss hazai és déligyümölcsök – a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett – 3,3 százalékkal drágultak, a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta, hiszen minden idők egyik leggyengébb gyümölcstermése van idén Magyarországon.

Kiemelt kép: illusztráció