A devizakárosultak számára épített lakóparkban háromszorosára emelkednek a bérleti díjak. Lesz olyan lakó, akinek a korábbi 21 ezer forint helyett 84 ezer forintot kell majd fizetnie.

Az ócsai önkormányzat döntése szerint 2021-től minden lakás bérleti díját több mint háromszorosára emelik a devizakárosultaknak épített lakótelepen.

A drasztikus emelést csak azok a lakók úszhatják meg, akik rászorultsági alapon sikeresen kérvényezik a bérleti díj mérséklését.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

2019 januárjáig a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. volt a lakótelep gazdája, akkor azonban az állami cég felszámolása miatt a fenntartás átkerült a helyi önkormányzathoz. A lakótelepet annak idején az állami építtette, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitelek robbanásszerű drágulása után lakás nélkül maradt családokat.

444.hu most azt írja, szerint a bérlőknek mostani 16-21 ezer forint helyett a ház méretétől függően akár 60-84 ezer forintos díjat kellene fizetniük.

Ez újra nehéz helyzetbe hozná az ócsai telepen lakó családokat, sőt, sokan már most biztosan kijelentik: nem lesznek képesek kigazdálkodni a megemelt bérleti díjat. Az önkormányzat egy hete jelentette be a várható emelést.

A napokban tartott lakógyűlésen felháborodást okozott, hogy az ócsai városvezetés most egy tollvonással piaci alapú bérleményeket csinálhat az eredetileg szociális alapon épült lakótelepi ingatlanokból. Különösen, mert a szabályok igen kemények: ha egy négyfős családnál a keresőképes szülők összjövedelme meghaladja a 230 ezer forintot, a háztartások máris kiesnek a „szociális” bérlői kategóriából. Ha pedig a közös jövedelmük több mint 340 ezer forint, már a „költségelvűnek” nevezett középkategóriából is.

A lakók 6 évvel ezelőtt költöztek be

Az eredeti tervek szerint a Pest megyei Ócsán 66 hektáron 500 házat építettek volna fel, amelyeket olyan családok bérelhettek volna ki, akik nem tudják fizetni a devizahitelüket, és inkább eladják a házukat. A projektnek végül csak az első üteme valósult meg, melyben 80 családi házat építettek és adtak bérbe, összesen 2,7 milliárd forintból.

Az első lakásokra 2013 júniusában hirdették meg a pályázatokat, végül a lakópark 2014 novemberére telt meg. A telepen jelenleg 350 fő lakik. Több viszont nem fog, mostani döntésével a kormány ugyanis hivatalosan is kimondta, hogy nem bővíti tovább a lakóparkot. 

Kiemelt kép: Devizahitelesek lakótelepe Ócsán