Hatalmas beruházás startolt el nemrég Dunakeszin, 20 tantermes gimnázium, 26 tantermes szakgimnázium, uszoda, tornacsarnok, étterem, park és a helyszínre vezető bicikliutak épülnek, mintegy 50 milliárd forintból. Az új diáknegyed iskoláiban a 2023/24-es tanévben kezdődik az oktatás, azonban a tankerületi igazgató tájékoztatása szerint a leendő, IV. Béla Király Gimnéziumban már annak megépülése előtt, jövőre, a 2022/23-as tanévben megkezdődhet a tanítás. Hogy lehetséges ez, ha még új épülete sincs az iskolának? Itt a válsz!

50 milliárd forintból épül

A dunakeszi diáknegyed beruházás volumenéről annyit érdemes tudni, ha Dunakeszi minden fejlesztési pénzét félretennénk, több mint hatvan év alatt jönne össze a diáknegyed építéséhez szükséges teljes összeg. Az oktatási komplexum ötven milliárd forintból valósul meg. Készül egy húsz tantermes gimnázium, egy huszonhat tantermes szakgimnázium, uszoda, tornacsarnok, étterem, ide vezető bringautak Fótról és Gödről. Az épületek összes hasznos alapterülete több mint 32 ezer négyzetméter lesz. A diáknegyedről készült látványtervet és videót a cikkünk alján nézheted meg.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több gyerek tud gimibe menni

A diáknegyed, több mint háromszáz családnak fog segíteni azzal, hogy gyermekeik helyben folytathatják tanulmányaikat. Ez azért is fontos, mert Dunakeszin évente 500 gyerek fejezi be az általános iskolát, közülük csak 100-an jutnak be a helyi Radnóti Miklós Gimnáziumba. A Radnóti szinte minden évben ott van az ország top középiskolái között, az agglomerációs középiskolák versenyében pedig minden évben az élmezőnyében szerepel. Láthatóan a város kinőtte már ezt az egy gimit, szükség van egy másikra is. Ide kapcsolódik: Ez a 10 legjobb középiskola Budapest környékén 2022-ben

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Élhető város

Dunakeszi polgármestere, Dióssi Csaba korábban azt mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak, ha minél élhetőbb egy város, annál többen igyekeznek odaköltözni, annál inkább a középosztály keresi fel, ez pedig elindít egy pozitív folyamatot. Ha tehát beindul a pozitív spirál, minden könnyebb lesz egy településen. Dunakeszin ez történt. Ide kapcsolódik: A legjómódúbb járások: Dunakeszi, a tehetős középosztály otthona, ahol kényelmesen akarnak élni, nem pedig turistacsoportokat kerülgetni – mondja Dióssi Csaba polgármester

Együttműködési nyilatkozat

A polgármester szerint a település fejlődésének a kulcsa, hogy nincsenek nagy villongások a képviselőtestületen belül. „Dunakeszi elmúlt időszakban történt szép fejlődésének, nem csak az adottságoknak volt szerepe, hanem annak az összefogásnak, amely az önkormányzaton belül elindult 2010-ben, amikor az összes önkormányzati képviselő aláírt egy együttműködési nyilatkozatot, amely arról szólt, hogy a város az első és csak utána jön a politika. Ezt az összefogást kiterjesztettük a lakosságra, ezt követően már a kormány segítségét is tudtuk kérni. Sok finanszírozási forrást kaptunk, amelyek akkor elérhetők, ha vannak jó tervek, jó célok, de ehhez összefogás kellett” – mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak Dióssi Csaba.

Az iskola megépülése előtt is tanulhatnak benne

A dunakeszi diáknegyed állami költségvetési forrásból valósul meg, az önkormányzatnak saját forrást nem kellett vállalni. A diákok és a tanárok várhatóan 2025 tavaszán vehetik majd birtokba a létesítményeket, például a IV. Béla Gimnáziumot, ahol már jövőre, az épület felépítése előtt megkezdődhet a tanítás. Erről Forgácsné Szabó Gabriella, tankerületi igazgató adott tájékoztatást.

Népszerű középiskolák

„A Dunakeszi Diáknegyed megépülésével és 2024/2025-ös tanévre tervezett elindulásával új helyzet alakul ki Dunakeszin a középfokú oktatás területén. A minden bizonnyal már a kezdetektől fogva népszerű középiskolák új lehetőségeket és új középiskolai férőhelyeket fognak teremteni a városban és a vonzáskörzetébe tartozó településeken tanuló, végzős nyolcadik osztályos tanulók számára. Számos lehetőség nyílik a diákság előtt, hiszen újabb szakirányok és újabb megszerezhető végzettségek kerülnek előtérbe.” – írja a tankerület vezetője, majd így folytatja:

A régiben lesz az új

„Dunakeszi Város Önkormányzata és az intézményt fenntartó Dunakeszi Tankerületi Központ szándéka szerint a leendő Dunakeszi IV. Béla Gimnázium már a 2022/2023-as tanévben megkezdi működését, mely a jogszabályi előírások és a működési feltételek adottságai miatt a Diáknegyed felépüléséig a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tagintézményeként tud megvalósulni. A tagintézmény az új iskolaépület átadásáig átmenetileg a Dunakeszi, Fő út 143. szám alatti épületben kerül elhelyezésre, ahol korábban a Járási Hivatal működött, és amely a Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola alsó tagozatának is helyet ad.” – írta tájékoztatójában a tankerület vezetője.

Költöznek majd a diákok

Dunakeszin úgy tűnik mindent megtesznek azért, hogy egyre több gyermek járhasson a helyi középiskolákba, mivel az új suli csak két év múlva készül el, már jövőre helyet biztosítanak azoknak a diákoknak, akik Dunakeszin maradnának gimiben. Ők egy év átmeneti helyszín után átköltözhetnek majd a szép új diáknegyedbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ilyen lesz Dunakeszin a diáknegyed

Kiemelt kép: Daruerdő Dunakeszin a diáknegyed építésének helyszínén – Forrás: Facebook/Dióssi Csaba