Mintegy 18 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyő érkezik hétfőn a Kossuth térre, a fenyő a Heves megyei Apc egyik családi házának kertjét díszítette.

Türelemre lesz szükség

A fenyőfát hétfőn állítják fel. Közleményükben azt írták: a fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezik meg a Kossuth térre. Egyúttal kérték a közlekedők megértését és türelmét a fenyőfa szállításakor esetlegesen előforduló várakozás és korlátozás miatt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Ezen az úton érkezik a fa

Az ezüstfenyőt szállító szerelvény várhatóan hétfőn 12 órától az M3-as autópályán halad. Körülbelül 13.30-tól az M0-s autóút – Megyeri híd – 11. sz főút – III. Batthyány utca – Rákóczi utca – Szentendrei út – Pacsirtamező utca – Lajos utca – Árpád fejedelem útja – Üstökös utca – Török utca – Margit híd (forgalom kizárásával) – Jászai Mari tér – Balassi Bálint utca (villamosforgalom kizárásával) – Kossuth tér útvonalon okozhat a közlekedőknek hosszabb menetidőt, esetlegesen várakozást a fenyőfa érkezése.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Állandó helye van

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozókkal erős szélben is képes biztosan tartani – írták.

Energiatakarékos lesz

A fenyőfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér fényű, energiatakarékos LED-fénnyel világító csúcsdísz ékesíti.

Színes lesz idén is

Emellett 2500 folyóméter fényfüzér, benne 16000 energiatakarékos színes LED-izzó fogja díszíteni a karácsonyfát. Idén a nemzet Betleheme – ahogyan a készítők elnevezték –  Kisgyőrből érkezik, embernagyságú fából faragott figurákból áll.

Így fog kinézni feldiszítve:

Fotó: BPK

Rászorulók kapják

Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően a faanyagot – tűzifaként – rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala – írták a közleményben.

Tavalyi fa

Tavaly a 18 méter magas, mintegy 4 tonna súlyú ezüstfenyő Veszprém megyéből érkezett a Kossuth térre. 2021. november 21-én, vasárnap kora délután vágták ki Nemesvámoson azt a körülbelül 18 méter magas, mintegy 35-40 éves ezüstfenyőt, amely az ország karácsonyfája volt.

Így szállították a tavalyi fát

Adventi extrák

Bár Budapesten még nem jelentették be, adventi villamosa az energiaválság ellenére is lesz Miskolcnak. „Reméljük, az idén is büszkék lehetünk rá, és reméljük, idén is Európa legszebbje lesz a legendás miskolci villamos” – jelentette be közösségi oldalán Veres Pál, a borsodi megyeszékhely polgármestere.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

MTI, Kiemelt kép: Az ország karácsonyfája