Teljesen kiemelték a Hableányt a Dunából. Négy holttestet találtak a roncsban, négy embert még keresnek. Most a hajó elszállítására készülnek.

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Öt óriási acél hevederrel rögzítették a Hableányt, amelyet 13 óra után kiemeltek a Dunából. Most ismét egy nagyon bonyolult, és nagy precíziót igénylő feladat következő, rögzíteni a hajóroncsot ahhoz a hajóhoz, amely elszállítja – írja az Origo.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Négy holttestet hoztak ki a búvárok a Hableány roncsából kedd 8 óra 20 percig. A búvárok még négy embert keresnek a Hableány utasai közül.

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésekor egy ponton meg is roppanhat a hajó gerince – mondta a Clark Ádám úszódaru tervezője. Götz Sándor hajómérnök jelezte: elképzelhető, hogy a hajót az ütközéskor olyan sérülés érte, ami miatt le kell állítani a kiemelést.A szakértő szerint valószínű, hogy a hajó utasterében vannak még holttestek.

A mentőalakulat tagjai tisztelegnek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsából kiemelt holttest mellett a Margit hídnál horgonyzó uszályon 2019. június 11-én. MTI/Mohai Balázs

Egyszerre tizenegy ember dolgozik a Clark Ádám úszódarun, hangzott el a közmédia tudósításában. A a hídon álló riporter hallotta, amint megfeszültek a Clark Ádám fémsodronyai, azaz megkezdődött az emelés, amely ugyanakkor órákon át is tarthat, hiszen senki sem tudja, milyen fizikai állapotban van a Hableány.

A roncs acélszerkezetének egyben tartása az áldozatok megtalálása miatt nagyon fontos, ezért is türelemmel, óvatosan kell végezni a kiemelést, fogalmaztak szakértők – írja az Index.

Budapest, 2019. június 11.
A Clark Ádám úszódaru a Margit hídnál 2019. június 11-én, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésének előkészítésekor. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.
MTI/Balogh Zoltán

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát.

Pintér Sándor belügyminiszter a hajó kiemelésével kapcsolatos feladatokkal a Terrorelhárítási Központot bízta meg.

Kiemelt kép: MTI Fotó