Az észak-pesti agglomerációs város, Dunakeszi vezetésének elege lett az idétlen falfirkákból és abból, hogy a sok millióért felújított épületeket valaki összefesti. 100 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak annak, aki kézre keríti az elkövetőt. Bejött a terv. Budapesten közben évente 100 millióba kerül a közterületek graffitimentesítése.

Elismerte tettét, büntetést kapott és az okozott kár kijavítását is vállalta az a fiatalember, aki összegraffitizte egy bölcsőde falát és másutt is kárt okozott Dunakeszin. Az önkormányzat 100 ezer forint jutalmat ajánlott fel annak, aki segít a firkáló megtalálásában. A rendőrség javaslata alapján, az alábbi képen látható Lieszkovszki Gábornak adták át ezt az elismerést – írja a Dunakeszipost.hu.

Lieszkovszki Gábor átveszi a nyomravezetői díjat – Forrás: Dunakeszipost.hu

Dióssi Csaba polgármester megköszönte a segítséget kiemelve, hogy többen adtak támpontot a rendőrségnek. A helyi portál beszámolója szerint erre a városi ceremóniára is rányomta bélyegét a járvány, ezúttal a kézfogás elmaradt, csak a köszönő szavak hangzottak el.

Drága a graffiti eltávolítása

Magyarországon a graffitisek büntetését 2011-ben megszigorították, így már nemcsak azok kaphatnak börtönbüntetést, akik nagy értékű kárt okoznak műveikkel, hanem azok is, akik csak kézjegyüket helyezik el valahol.

A graffitizésről nincs bűnügyi statisztika, azonban a graffitik eltávolításával foglalkozó Anti-Graffiti nevű cég tulajdonosa nemrég azt mondta a Képmás.hu portálnak, hogy a 2011-es szigorítást kinevetik a graffitizők, és azóta nemhogy kevesebb, de több munkája van az Anti-Graffitinek. Egy négyzetméternyi felület letakarítása körülbelül 10-15 ezer forintba kerül.

A főváros 100 milliót költött erre

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. helyszíni ellenőrzések, valamint lakossági bejelentések útján értesül a rongálásról. Meleg vizes, magasnyomású mosó gépekkel a fal sérülése nélkül eltávolítják a festékréteget és a legfelső viaszréteget, amely két-három rétegben van a falon, majd a fal száradása után újra felviszik a védőréteget, és kezdődik a folyamat elölről.

2018-ban a Kacsóh Pongrácz úti aluljáró esetében 136 m² felületről távoltottak el falfirkát és 140 m²-es felületet kellett újraimpregnálni. Az FKF-fel kötött éves közszolgáltatási szerződésben 100 millió Ft keretösszeg állt rendelkezésre a graffiti- és vadplakát-mentesítési feladatokra.

A Fővárosi Önkormányzat szerint a graffitisek csak a tettenéréssel fékezhetők meg, amely olyan aluljárókban is nehéz feladat, amelyekben kamerák üzemelnek.

Kiemelt kép: illusztráció