A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban és a budapesti Szent Istvánban is tiltakoztak hétfőn a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak kirúgása miatt. Dunakeszin 16 tanár vett részt polgári engedetlenségben az első két órában, és további 24 kollégájuk támogatta őket.

Levelet írtak a tankerületi vezetőnek

A Dunakeszi Tankerület vezetőjének levelet írtak, azt hétfőn el is viszik neki. Ebben azt írják: „Ezennel kifejezzük szolidaritásunkat az oktatás ügyéért kiálló, azért áldozatokat is vállaló kollégáink mellett. Ennek nyomatékosítására, a retorziók elleni tiltakozásul a mai napon polgári engedetlenségben veszünk részt, és az első két óránk megtartását megtagadjuk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem ez a megoldás

Szerintük helytelen, hogy az oktatásban fennálló problémákat megfélemlítéssel, erőszakkal próbálják megoldani. Levelüket úgy zárják: „tanárok vagyunk, legszívesebben az óráinkon lennénk, és azt tennénk, amihez a legjobban értünk. De felelősséggel tartozunk kollégáinkért és azért is, hogy diákjaink minél jobb oktatási rendszerben tanulhassanak.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezt kérték

Végül arra kérték a tankerület vezetőjét, álljon melléjük az iskola és a diákok helyzetének javításáért tett erőfeszítésekben.

Feketében mentek dolgozni

A budapesti Szent István Gimnáziumban számos tanár szintén megtagadta a munkát hétfőn az első két órában. Tiltakozásul sokan feketében mentek dolgozni azok közül is, akik nem vettek részt a polgári engedetlenségben.

A diákok is tiltakoztak

Az egyik tiltakozó tanár azt mondta, az 500 fős diákság többsége tudtukon kívül szintén feketét vett fel. A diákok a következő feliratot tartották a magasba: „Büszkék vagyunk tanárainkra, mert kiállnak magunkért és értünk!”

A Szent István Gimnázium tanárai és diákjai tiltakoznak

Forrás: Szent István Gimnázium

Több demonstráció is volt

A múlt heti kirúgás óta már több demonstráció is volt. Pénteken, a kölcseys tanárok kirúgásának estéjén több százan tiltakoztak az iskola előtt a tanárok elbocsátása ellen. Hétfőn reggel fél nyolcra a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!” címmel szolidaritási akciót szervezett az iskola elé.

Kirúgták a tanárokat

Pénteken, a polgári engedetlenségre hivatkozva, több tanárt is elbocsátották a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Nemrégen a tankerületek levélben fenyegették meg a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat, hogy ha folytatják a munkabeszüntetést, annak elbocsátás lehet a vége. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átadták a felmondólevelet

Palya Tamás, a Kölcsey gimnázium egyik kirúgott tanára azt mondta a Telexnek, hogy éppen órát ment tartani, amikor az igazgató felhívta, hogy menjen be az irodájába. Az irodában pedig ott ültek a tankerület munkatársai, akik közölték, hogy ők csak végrehajtók, nem kommentálnak semmit, majd átadták a papírt, amin az állt, megszüntetik a közalkalmazott jogviszonyomat”.

Kiemelt kép: Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium – Forrás: Facebbok