Budapest visszalépése esetén több milliárdos lehet a kártérítés a 2023-as atlétikai világbajnokság lemondása miatt. A Csepel-sziget északi csücskébe tervezett új stadion építésének a sorsa november végén dőlhet el. Debrecen mellett most az agglomeráció egyik legnagyobb városa, Dunakeszi is bejelentkezne a stadionért.

Dunakeszi gyakorlatilag összeér Budapesttel, ha a fővárosnak nem kell a Csepel-sziget északi részén építendő 40 ezer férőhelyes stadion, akkor megépülhetne Dunakeszin is, hasonlóan a Hungaroringhez, amelyet a nemzetközi sajtó, bár Mogyoródon van budapesti pályaként emleget.

A Dunakeszin megrendezésre kerülő atlétikai vb esélyeiről a DigiSport reggeli műsorában beszélt Seltenreich József, Dunakeszi sportigazgatója, aki azt is elmondta, nagyon szeretné, ha ez a sportesemény megvalósulna Magyarországon. Szerinte Dunakeszi-Fót-Göd háromszögben, a felújított M2-es-nél lenne a legjobb helye a stadionnak. Ezt a területet most nem hasznosítjuk, viszont nagyon sok illegális szemétlerakó van a környéken – tette hozzá.

Seltenreich József, Dunakeszi sportigazgatója – Forrás: Digisport

A város sportigazgatója arról is beszélt, hogy a kezdeményezésről egy online szavazás zajlik, azt szeretnék tesztelni, mit gondolnak erről az ötletről a Dunakeszin élők, a bejelentkezés a stadionért tehát még nem hivatalos, inkább csak lehetőség.

Budapest még nem döntötte el mit akar

A világ harmadik legnagyobb sporteseményének számító atlétikai vb ügye azért került most elő, mert Budapest új főpolgármestere, Karácsony Gergely kijelentette, nem akar addig több stadionépítést látni a fővárosban, amíg nincs elegendő CT-berendezés minden kerületben. A főpolgármester és a miniszterelnök találkozóján elhangzott, hogy a kormány november végéig várja Budapest végleges álláspontját az atlétikai stadion építésével kapcsolatban, hiszen az idő sürget, nemzetközi kötelezettségek vannak a háttérben. Az alábbi videón látszik, hová tervezték és milyen lenne a stadion.

Dunakeszit is érdekli a lehetőség

Debrecen már napokkal ezelőtt hivatalosan is bejelentkezett arra az esetre, ha Budapestnek nem kellene a stadion és az azzal járó fejlesztés. Dunakeszi most erre a vonatra ült fel.

Az észak-pesti agglomeráció majdnem 50 ezer lakosú városának fő érve az, hogy a náluk épített stadion majdnem budapesti lenne, ezzel együtt sok infrastruktúrális fejlesztés, új utak, vasúti pálya is érkezne a városba. Működtetni nem akarják majd a stadiont, azt az államra bíznák, de az épületkomplexumnak szívesen helyet adnának. A szavazás állása és a hozzászólások alapján megosztott a város ebben a kérdésben.

Kiemelt kép: Az új atlétikai stadion látványterve